Milko van Gool zwemt IJsselmeer op en neer in 13 uur en 51 minuten: 'Het was beestachtig zwaar'

15 juni 2015 om 00:41
nl
Milko van Gool uit Lith is er zondag in geslaagd om de zwemtocht van 44 kilometer over het IJsselmeer succesvol te volbrengen. Van Gool deed 13 uur en 51 minuten over de tocht van Medemblik naar Stavoren. En weer terug naar Medemblik. “Het was beestachtig zwaar. Dit is niet voor herhaling vatbaar", klonk het resoluut uit de mond van de zwemmer.
Geschreven door

De zwemmer uit Lith is de vijfde persoon die het lukt om de tocht te volbrengen. twee mannen en twee vrouwen gingen hem voor. Milko is wel de eerste Brabander die het is gelukt. Van Gool: “Ik ben de oudste van de vijf. De anderen waren allemaal twintigers.” Van Gool zelf is 49 jaar.
TegenslagenHet was geen rimpelloze zwemtocht over het IJsselmeer. Van Gool kreeg al snel te maken met tegenslagen. “Eigenlijk al direct na mijn start. Mijn sportdrank was niet goed gemixt. Het was te zwaar waardoor ik de eerste drie uur misselijk ben geweest en last had van mijn maag. Nadat ik alles eruit had gegooid, ging het wel lekker”, beschrijft de zwemmer.
Botters"Een paar mensen op botters (oud type vissersboot, red.) waren net wakker geworden en keken hun ogen uit toen ze Milko zo vroeg de haven uit zagen zwemmen", zo vertelde schipper Marcel van der Togt. Van der Togt voer met Van Gool mee.
[YouTube:body:https://youtu.be/QCbzq4P18B8]
Snelste tijdVooraf waren de plannen duidelijk. "Om het uur stoppen we even. Dan krijgt Milko een sportgel met veel energie en een sportdrank." Volgens Van der Togt zou de Brabander met een snelheid van ongeveer 3,4 kilometer per uur zwemmen. De snelste tijd die tot nu toe is neergezet is 12 uur en een kwartier.
De vorderingen van Milko van Gool waren te volgen via de Facebookpagina van Openwater Swimming Club.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.