Drakenbootfestival in Helmond: racen op het ritmische geluid van de trom - [FOTO'S]

14 juni 2015 om 19:54 • Aangepast 21 november 2020 om 17:49
nl
Meestal is het een idyllisch plaatje: kalm dobberende bootjes op het water. Maar op de Zuid-Willemsvaart in Helmond scheerden de roeispanen dit weekend in hoog tempo door het water tijdens het eerste Drakenbootfestival. Een gloednieuw evenement waarbij in originele Chinese drakenboten wordt geracet op het ritmische geluid van de trom.
Profielfoto van
Geschreven door

Zestien peddelaars, één stuurman, één trommelaar en 150 meter peddelen. Dat is de essentie van de Drakenbootrace. "Het lijkt misschien simpel, maar het is soms behoorlijk lastig om de boot in evenwicht te houden", vertelt stuurman Wim Willems. "We gaan met zeventien kilometer per uur best hard en het is toch een flink gewicht in de boot."
'Zo'n mooi stukje water'Willems is degene die Helmond enthousiast maakte voor de Chinese traditie. Hij is al langer betrokken bij de organisatie van de Drakenbootraces in Apeldoorn. "Ik moest in Helmond zijn voor een zakelijke afspraak en het kantoor keek uit over het kanaal. 'Zo'n mooi stukje water, daar moet je iets mee doen', dacht ik.
En zo geschiedde. Zo'n vijftig teams verschenen dit weekend aan de start. Hele serieuze roeiers maar ook piraten, leden van de Fabeltjeskrant en een kookclub waren van de partij. Zelfs leden van de gemeente Helmond en de gemeente Laarbeek streden tegen elkaar.
FotoreportageOnze fotografe was ook bij het Drakenbootfestival en maakt een kleurrijke fotoreportage. Alle foto's zijn hier te bekijken.
Drijfnat shirtHet team van het Dr. Knippenberg College in Helmond heeft niet veel geoefend voor de race. "We zijn er gewoon vol voor gegaan en het viel niet eens tegen", vindt Tim uit Aarle-Rixtel. Zijn teamgenoot Bram uit Helmond wringt ondertussen zijn drijfnatte shirt uit. "Ik zat achter iemand die niet zo goed wist hoe ze nu eigenlijk moest peddelen", zegt hij. "Al het water kwam recht op mij terecht." Met een beschuldigende vinger wijst hij naar Maartje uit Deurne. "Ik zal het nog één keer voordoen zometeen", lacht hij. Iets verderop maakt een groep met exotische hoeden en petten zich klaar voor de tocht in de Drakenboot. Rawazi heten ze, wat in het Helmonds zoveel betekent als troep. "Maar onderschat ons niet, want we kennen elkaar van de kanoclub!"
De organisatie is dik tevreden. " Een prachtige traditie uit de Chinese sport komt hier weer tot leven. We hebben mooi weer en genieten van een nieuwe, sportieve activiteit. Beter kan niet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.