Video

'Deze plek redde mijn leven', GGzE-cliënten zijn bang voor sluiting dagbesteding

15 juni 2015 om 17:52
nl
Het hangt als een zwaard van Damocles boven de hoofden van 350 mensen die gebruik maken van de dagbesteding van de GGzE. Door bezuinigingen dreigen de deuren gesloten te worden. "Dit kun je mensen toch niet afnemen", zegt Marloes, die aan depressies lijdt en drie keer per week komt.
Geschreven door

Ook hun begeleiders vrezen voor de gevolgen van een sluiting. "Ik denk dat de helft dan weer opgenomen moet worden", zegt begeleider Inge Scheepers. "Die zorg is veel duurder."
De gemeente Eindhoven komt miljoenen tekort voor zorg. Dat heeft ook gevolgen voor de dagbesteding. Volgens voorzitter Joep Verbugt van de raad van bestuur is de komende maanden zeker 7 tot 8 ton nodig om de deuren open te houden. Dat geld is er nu niet.
'Terug naar af'René en Vera maken ook allebei gebruik van de dagbesteding van de GGZ-instelling in Eindhoven. "Deze plek is voor mij goud waard," zegt René, die door trauma's uit het verleden in een isolement terecht is gekomen. "Zonder deze plek is het terug naar af." Ook Vera, die last heeft van psychoses en depressies, is bang weer opnieuw te moeten beginnen. "Ik heb door mijn problemen maar een klein netwerk, ik heb niet veel mensen om me heen en dat geldt voor heel veel mensen hier."
Volgens René en Vera heeft de dagbesteding juist een preventieve functie. "We herkennen problemen bij elkaar, we kunnen er hier over praten," zegt Vera. "In de buitenwereld stuit je op onbegrip." René vindt de dreigende sluiting beangstigend. "Ik heb hier een goede plek, waar ik mijn ei kwijt kan. Zonder deze plek zou ik thuiszitten, minder sociale contacten hebben, zou ik depressief zijn."
Verwarde mensen op straatDe GGzE is bang dat er meer verwarde mensen op straat komen als de dagbesteding de deuren sluit. "We krijgen al signalen van de politie dat er meer verwarde mensen rondlopen. Als je deze voorziening moet sluiten, wordt het alleen maar erger," zegt Joep Verbugt van de GGzE. René: "Als ik een terugval zou krijgen en weer drugs zou gaan gebruiken, zou je me op straat kunnen vinden. Dat lijkt me niet goed voor de samenleving. En ook niet voor mij."
Hasan is de 'Rembrandt' van de dagbesteding. "Als je me tussen andere schilderijen in het Rijksmuseum zou hangen, dan zou het niet opvallen," zegt hij. Hasan kan helemaal opgaan in het schilderen, zo erg dat de leiding moet ingrijpen. "Het laat zien hoe serieus mensen hier aan het werk zijn," zegt begeleider Anouk. Beiden hebben stress van de bezuinigingen. "Zonder dit, zou ik niet weten wat ik moet doen," zegt Hasan. "Wij zijn de eersten die in de gaten hebben dat iemand een psychose gaat krijgen," zegt Anouk. "We kunnen meteen ingrijpen. Als je een slechte dag hebt, kun je hier terecht."
Slapeloze nachtenOok in Valkenswaard heeft de GGzE een dagbesteding. "Een plek die mijn leven redde," zegt Terry, die drie zelfmoordpogingen ondernam na een scheiding. "Voor mij is het erg belangrijk. Ik heb problemen met mijn daginvulling, hier zoeken ze iets dat het beste bij je past. Nu ben ik niet meer weg te slaan." De dagbesteding in Valkenswaard heeft nog allerlei ambitieuze plannen, zoals het openen van een eigen winkel.
De begeleiding van de dagbesteding van de GGzE geeft toe soms slapeloze nachten te hebben van de dreigende bezuinigingen. "Je neemt het werk nu wat vaker mee naar huis," zegt begeleider Inge Scheepers. "Je wilt bezuinigen, maar eigenlijk maak je de zorg juist duurder."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.