Video

Het zou een unicum zijn, de vrouwelijke pyromaan uit Boxtel

15 juni 2015 om 19:50
nl
Sinds zaterdag lijkt het weer rustig in de straten van Boxtel. Negen auto's gingen in de dagen daarvoor in vlammen op. Werd Boxtel geteisterd door een pyromaan? Zaterdagochtend arresteerde de politie een 35-jarige vrouw op verdenking van betrokkenheid bij de branden. Opvallend, want de combinatie pyromaan en vrouw is erg ongebruikelijk.
Geschreven door

"Het gebruikelijk profiel van een pyromaan is man. Vaak tussen 16 en 35 jaar oud," bevestigt forensisch psycholoog Ernst Ameling. "Ik heb met veel pyromanen gesproken, geen daarvan was vrouw."
Ziekelijke behoefteEen pyromaan is iemand die de ziekelijke behoefte heeft om brand te stichten. Het vuur wordt niet ingezet als middel om wraak te nemen, of om verzekeringsgeld binnen te halen. De brand is juist het doel. "Het is bijna een soort verslaving. Denk aan de kriebels in de buik als de pyromaan voor de eerste keer een brand heeft gesticht," legt Ameling uit.
Opvallend is dat pyromanen bijna altijd mannen zijn. "Ik ken geen vrouwelijke pyromaan", zegt Ameling. "Het is erg onwaarschijnlijk dat vrouwen zo iets doen. Onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk." Als het in Boxtel gaat om een vrouwelijke pyromaan, dan is Ameling zeker geïnteresseerd. "In het kader van een gerechtelijk vooronderzoek zou ik deze mevrouw graag onderzoeken."
Rechter-commissarisDe gearresteerde vrouw zit nog vast, de rechter-commissaris beslist dinsdag of ze nog langer vast blijft zitten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.