Bizarre situatie bij A4 Steenbergen: geluidsschermen staan vooral bij onbewoonde en gesloopte huizen

16 juni 2015 om 08:00
nl
Langs grote delen van de nieuwe snelweg bij Steenbergen, de A4, staan wél geluidsschermen voor onbewoonde en zelfs voor gesloopte huizen, maar níet voor huizen waar daadwerkelijk mensen wonen die last hebben van de herrie. Boze omwonenden beschuldigen Rijkswaterstaat van kwade opzet.
Geschreven door

Hoofdschuddend loopt Peter van der Wijk langs zijn paarden, ze één voor één rustig over de bol aaiend. "Ik ben hier ooit komen wonen vanwege de rust," vertelt hij. "Maar nu zijn mijn gezin en ik elke ochtend om vijf uur wakker door het enorme lawaai van het verkeer op de A4."
Onbewoond huisjeVan der Wijk is één van de tientallen gefrustreerde omwonenden in de buurt van de A4. "Het slaat gewoon helemaal nergens op. Er wordt geen geluidscherm gebouwd aan onze kant van de snelweg, terwijl we enorm veel overlast hebben. Maar aan de overkant van de weg staat wél een geluidsscherm, voor een onbewoond huisje! Dat is toch niet uit te leggen?"
Een stukje verderop vinden we een zo mogelijk nog vreemder voorbeeld. Een peperduur geluidsscherm is hier gebouwd, precies voor een leeg stuk weiland. "Hier stonden twee huisjes, die door Rijkswaterstaat zijn opgekocht. Vervolgens is dat scherm gebouwd. Maar toen zijn die huisjes, die in een erbarmelijke staat verkeerden, alsnog gesloopt. Nu staan die schermen lucht te vangen, terwijl met dat geld ook mensen daadwerkelijk geholpen hadden kunnen worden."
'Nooit onze bedoeling'Rijkswaterstaat herkent zich niet in de kritiek. Eric van Beerendonk van Rijkswaterstaat: "Laat ik voorop stellen dat Rijkswaterstaat het vervelend vindt dat er bewoners zijn die geluidsoverlast ervaren. Dat is natuurlijk nooit onze bedoeling. Maar we hebben nu eenmaal te maken met het tracébesluit, dat in 2011 is genomen, maar ook met de afspraken die we in Nederland hebben gemaakt en die gegoten zijn in de wet- en regelgeving."
De gemeenteraad van Steenbergen vindt dat Rijkswaterstaat te afhoudend is. Ze moeten de problemen van de bewoners serieus nemen schrijft de raad in een brief aan minister Schulz van Verkeer en Waterstaat. Er zijn veel klachten over de A4, niet alleen over de plek van de geluidschermen, maar ook over de irritante lichtinval in die schermen en over de extra herrie die auto's maken als ze over de belijning op het wegdek rijden. De gemeenteraad wil dat Rijkswaterstaat deze knelpunten ruimhartig oplost.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.