Video

Tilburgse kroegeigenaar ziet rookvrij terras wel zitten: 'Is een kwestie van tijd'

16 juni 2015 om 01:01
nl
Niet roken op het terras wordt de norm denkt Rob Michielsen, de uitbater van café Anvers in Tilburg. Zelf ziet hij het rookvrije terras al helemaal zitten, al vindt hij het wel belangrijk wat zijn gasten er van vinden. Horecakenner Wouter Kerk voorspelde al dat de rokers van het terras verjaagd gaan worden, Michielsen gaat daar graag in mee.
Geschreven door

Via Facebook riep de café-eigenaar zijn gasten op hun stem te laten horen. "Het terras van Anvers straks ook (deels) rookvrij?", vroeg hij aan zijn gasten. De meeste reacties zijn positief gestemd over een rookverbod op de terrassen. Waarschijnlijk omdat maar 25 procent van de mensen rookt, al zijn er ook rokers positief gestemd over (gedeeltelijk) rookvrije terrassen.
Kwestie van tijdMichielsen denkt dat het een kwestie van tijd is voordat de asbakken en sigaretten van het terras verdwenen zullen zijn. “Qua wetgeving zal het niet zo snel gaan maar ik verwacht dat druk op ondernemers vanuit de maatschappij snel toe zal nemen. Het gaat gewoon gebeuren dat er, om te beginnen, rookvrije zones komen.”
Vooral op de terrassen waar je ook kan eten, zal het roken snel gaan verdwijnen. “Bij een restaurant rook je ook niet binnen, dat vinden zelfs rokers normaal. Mensen zitten er op het terras volgens mij ook niet op te wachten dat ze bij hun biefstukje de rook van de buurman in moeten ademen", aldus Michielsen die al jaren openlijk zijn voorkeur voor rookvrije horeca uitspreekt.
WeggejaagdDe Tilburgse rokers zijn vanzelfsprekend minder enthousiast over het rookverbod voor terrassen. Zij voelen zich opgejaagd door de niet-rokers. “Eerst worden we van binnen naar buiten gejaagd en dan moeten we nu vijf meter verder op straat gaan staan roken?", aldus een roker. De meeste rokers zijn het er over eens: "Buiten, in de open lucht, moet je gewoon een sigaretje op kunnen steken. Ook op het terras."
Ook een gedeeltelijk rookvrij terras zien zij niet zitten. “Als de wind draait dan moet je de rookvrije zone gaan verplaatsen, veel succes daarmee!”, aldus een cynische Tilburgse roker. Hoewel ze dus niet van plan zijn om te stoppen met roken, willen ze de andere terrasbezoekers niet tot last zijn. “Als iemand een tosti zit te eten rook ik gewoon door. Maar zit iemand te dineren en heeft die last van de rook dan maak je je peuk uit, dat hoort gewoon zo.”
'Anders rook ik wel stiekem binnen'Het is maar de vraag of een rookverbod uiteindelijk zin zal hebben: “Als ze het verbieden dan rook ik, net als nu binnen, wel gewoon stiekem”, lacht een van de Tilburgse rokers, waarna hij een hijs van zijn sigaret neemt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.