'Explosie Shell Moerdijk had voorkomen moeten worden', excuses na intern onderzoek

16 juni 2015 om 12:38 • Aangepast 25 april 2020 om 04:57
nl
Shell had de explosie vorig jaar op het chemisch complex van Shell in Moerdijk moeten voorkomen. Dat blijkt uit een intern onderzoek van Shell.
Geschreven door

"We betreuren het ten zeerste dat het is gebeurd en bieden onze excuses aan", zegt Paul Buijsingh, General Manager van Shell Moerdijk. Bij de explosie brak een grote brand uit die voor veel onrust en overlast zorgde bij omwonenden. Twee medewerkers van Shell liepen brandwonden op.
Chemische reactie bij opwarmen katalysatorDe oorzaak van de brand was een chemische reactie met ethylbenzeen tijdens het opwarmen van de nieuwe katalysator van de fabriek. Daardoor was er een ontploffing in de reactor.
Voor Shell was die reactie totaal onverwacht, zo zegt Buijsingh: "In het verleden is het gebruik van de katalysator in combinatie met ethylbenzeen onderzocht, maar een chemische reactie is hierbij niet aan het licht gekomen. We zijn er altijd vanuit gegaan dat de ethylbenzeen niet met onze katalysator kon reageren."
'Geen grove fouten'Bij veranderingen in het proces zijn nieuwe risicobeoordelingen uitgevoerd, maar is de reactie niet ontdekt. Nu concludeert Shell zelf dat bij het kiezen van de nieuwe katalysator de risico's bij het opwarmen opnieuw hadden moeten worden beoordeeld.
Die nieuwe katalysator reageerde heftiger op de enthylbenzeen dan de oude. Er is niemand ontslagen binnen Shell, omdat er volgens Buijsingh geen grove fouten zijn gemaakt. "Het is een samenloop van omstandigheden geweest."
VeranderingenShell zegt dat er sinds het ongeluk een hoop veranderd is binnen het bedrijf. Zo wordt nu stikstof in plaats van ethylbenzeen gebruikt voor de opwarming van de katalysator. Ook heeft Shell op veel punten de veiligheid verbeterd. Er is een veranderingsteam opgezet dat voor een meer gestroomlijnde organisatie met extra focus, ook op het gebied van veiligheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.