Uden wil fuseren met Bernheze en Landerd

16 juni 2015 om 16:02
nl
De gemeente Uden heeft buurgemeenten Landerd en Bernheze uitgenodigd om samen één Maashorstgemeente te worden.
Geschreven door

Burgemeester en wethouders van Uden stellen hun gemeenteraad voor een fusie van de drie gemeenten te onderzoeken. De gemeente Landerd werkt ook aan een voorstel om te gaan. De gemeente Bernheze heeft beide gemeenten gecomplimenteerd met hun besluit, maar is zelf nog niet zo ver.
Geen eenvoudige beslissingBurgemeester Marieke Moorman van Bernheze: "We weten dat dit geen eenvoudige beslissing is. Ook de gemeente Bernheze denkt na over de toekomst".
Op 1 oktober doet de gemeenteraad van Bernheze een uitspraak hierover. De raad praat daar voor met inwoners, belangrijke maatschappelijke organisaties en de buurgemeenten. En dan kan het drie kanten op: zelfstandig blijven, de gemeente opsplitsen of herindelen met Uden en Landerd.
Uden is initiatiefnemer en is de grootste gemeente. B en W van Uden stellen daarom nadrukkelijk dat de gesprekken op basis van gelijkwaardigheid gevoerd moeten worden.
BoekelEerder zei de gemeente Uden dat er één gemeente gevormd moest worden waar ook Boekel bij hoorde. Toen was er ook sprake van nauwe samenwerking met Oss. Uden gaf de bestuurskundige professor Marcel Boogers opdracht gesprekken te voeren met alle gemeenten. Daar is het voorstel uit gekomen om met Landerd en Bernheze samen te gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.