'Geen zaag, maar metalen plaatje met kartels', minister geeft antwoord op vragen over EBI in Vught

16 juni 2015 om 18:00
nl
"Het was geen zaag, maar een metalen plaatje met kartels." Dat zei minister Stef Blok tijdens het vragenuurtje In de Tweede Kamer over de problemen in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Volgens De Telegraaf zouden er een zaag en pillen naar binnen zijn gesmokkeld. Dat laatste is volgens de minister ook niet juist.
Geschreven door

De Telegraaf onthulde zaterdag dat een gevangene een zaag naar binnen had gesmokkeld. Dinsdag werd in diezelfde krant bekend dat de EBI volgens gevangenispersoneel 'zo lek als een mandje zou zijn'.
Tweede-Kamerlid Gerard Schouw van D66 wilde tijdens het vragenuurtje van de minister weten wat hiervan klopt. "Het was een metalen plaatje met kartels en geen zaag", was de reactie van Stef Blok, de vervanger van de afwezige minister van Veiligheid en Justitie.
Plaatje met kartels niet gevaarlijk"En ik als ervaren doe-het-zelver weet dat je daar echt geen tralies mee kunt doorzagen", ging Blok verder. Gerard Schouw was het niet met dat antwoord eens. Hij wees de minister er ook op dat zo'n metalen plaatje gevaarlijk kan zijn. Maar volgens de minister is het niet mogelijk om er iemand dodelijk mee te verwonden.
Pillen Lau. G. niet gesmokkeldDe pillen waarmee Lau Geeraets zelfmoord heeft gepleegd zijn volgens de minister ook niet naar binnen gesmokkeld. "De gevangene kreeg pillen tegen het snurken. Hij heeft deze pillen opgespaard in de machine die het snurken moet tegengaan", legde de minister uit.
Of er gezagscrisis is binnen de EBI, moet nog worden uitgezocht. Volgens De Telegraaf zou er een dictatoriaal bewind gevoerd worden door de directie.  "Daar ga ik nu geen oordeel over geven", verklaarde minister Blok. Volgens hem komt hier wel een onderzoek naar. "Maar zorgvuldigheid gaat hierin voor snelheid", zei de minister.
FNV vindt situatie EBI zorgelijkDe vakbond FNV is bezorgd over incidenten in de EBI in Vught. "Dit levert gevaarlijke situaties op voor het personeel."
De FNV wil de directie van de EBI hier dan ook op aanspreken. "Het lijkt erop dat de focus van de directie niet ligt op de inhoud en het management, maar op het nieuwe regime en de bezuinigingen", zei een woordvoerder van de FNV.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.