Video

'Kan wel janken!' Maaier hakt pootjes af van reekalfje bij Bergen op Zoom

16 juni 2015 om 20:03
nl
Het zijn hartverscheurende foto's: reekalfjes waarvan de pootjes kapot zijn gemaaid. Het komt in deze tijd geregeld voor. Boswachter Erik de Jonge wist dinsdag acht reekalfjes te redden bij maaiwerkzaamheden, maar één diertje zat te goed verstopt in het hoge gras. Het dier is uiteindelijk afgemaakt. 'Kan wel janken', aldus de boswachter.
Geschreven door

Agrariërs die maaien in de gebieden van Brabants Landschap in de regio Bergen op Zoom bellen eerst met de boswachter. Dat had de agrariër van het stuk land tussen Bergen op Zoom en Woensdrecht onlangs ook gedaan. "De honden zoeken de reekalfjes op in het gras", vertelt De Jonge. De diertjes worden dan naar een veilige plek gebracht. "Ook deze boer had ons keurig gebeld. Hij baalt er ook heel erg van dat een dier toch is geraakt."
Havik of vosDe reekalfjes drukken zich tegen de grond als er gevaar dreigt. "Dat werkt goed als er een havik of een vos in de buurt is, maar juist niet voor een maaier."
[Tweet:body:https://twitter.com/BoswachterEdJ/status/610782833834106880]
Op het land van de natuurorganisatie mag pas na 15 juni worden gemaaid vanwege het broedseizoen. Het gras is in deze tijd van het jaar al hoger zodat de reekalfjes zich erin verschuilen. De boswachters helpen de maaiers bij het opsporen van de reekalfjes. Andere boeren maaien al eerder in het seizoen. Het gras is dan nog niet hoog.
MaaibeleidIeder jaar vallen er tientallen 'maaislachtoffers'. Er bestaat een speciaal maaibeleid. Op internet is meer informatie te vinden. De Vereniging Het Reewild geeft informatie hoe mensen het beste kunnen maaien om zo meer slachtoffers onder de reekalfjes te voorkomen.
Zie hieronder ook een filmpje over het voorkomen van maaislachtoffers:[YouTube:body:https://youtu.be/tQ0sIKCqJkM]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.