Video

Opvangproject zwerfjongeren Eindhoven helpt veel meer jongeren dan verwacht

17 juni 2015 om 01:04
nl
Het project Changes voor dakloze jongeren in Eindhoven is een succes, vinden de initiatiefnemers. 113 jongeren hebben de afgelopen jaren weer een dak boven het hoofd gekregen. Dat is veel meer dan verwacht.
Geschreven door

Changes is een samenwerking tussen Stichting Neos, het Leger des Heils en de GGzE. Het project startte in 2012, er werd toen op 14 jongeren gemikt. Al snel kwamen er veel meer aanmeldingen, eind vorig jaar stond de teller op 113.
Eén begeleiderDe gemeente Eindhoven subsidieert het project en wil dat er zeker 102 jongeren worden geholpen. "Daar zijn we dus al ruim overheen", zegt Ton Feijen van Stichting Neos.
"Wat we denk ik goed hebben gedaan, is vanaf het begin van het traject één begeleider koppelen aan een jongere. Dat is denk ik cruciaal om het te laten slagen, dat niet steeds alles anders is en dat jongeren niet steeds hun hele verhaal opnieuw moeten vertellen."
Van dakloos naar toekomstDe 25-jarige Kimberly wist haar leven radicaal te veranderen dankzij Changes. Op 14-jarige leeftijd werd ze uit huis gezet, ze kon nergens terecht. Als noodoplossing werd ze in een justitiële jeugdinrichting gezet. Daardoor kon ze niet werken en kwam ze in de schuldsanering.
Het net sloot zich snel rondom haar, op dat moment begon het project 'Changes'. Ze meldde zichzelf aan en drie jaar later woont ze op zichzelf in een flatje in Eindhoven. Haar verleden laat ze niet los, ze doet nu vrijwilligerswerk in de opvang waar ze zelf zat. "Ik merk dat jongeren het fijn vinden als er iemand is die 'ervaring' heeft en hun beter begrijpt."
Studeren kan ze voorlopig niet omdat ze geen studieschuld mag opbouwen van haar schuldsanering. Toch bekijkt ze de toekomst positief: Kimberly wil advocaat worden. "Het is nog maar even kijken hoe ik dat mogelijk kan maken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.