SP-leden pleiten voor ander soort voorzitter dan Jan Marijnissen

17 juni 2015 om 13:28
nl
De opvolger van Jan Marijnissen uit Oss als partijvoorzitter van de SP moet ook 'dwarse denkers' aan de partij weten te binden. Dat schrijven veertien SP-leden uit heel Nederland in een profielschets voor een nieuwe voorzitter. Ze vinden dat de nieuwe voorzitter het heel anders moet gaan doen dan Marijnissen.
Geschreven door

Jan Marijnissen uit Oss, die al 40 jaar een grote rol speelt in de partij, zei onlangs dat hij een vertrek overweegt. Dat zou kunnen betekenen dat het congres van de SP in het najaar een nieuwe voorzitter kiest.
De profielschets is ondertekend door de Brabantse SP-gedeputeerde Johan van den Hout en oud-SP-Statenlid Veerle Slegers uit Tilburg, die Marijnissen eerder autoritair leiderschap verweten.
KritiekOok in de profielschets die de veertien leden nu naar het partijbestuur hebben gestuurd, klinkt tussen de regels kritiek op het leiderschap van Marijnissen. Zo staat erin dat de nieuwe voorzitter zich niet met het werk van de Tweede Kamerfractie moet bemoeien.
Bekend is dat Marijnissen dat wel doet. Ook staat erin dat er ruimte moet zijn voor minderheidsstandpunten in de partij en dat er vernieuwing nodig is.
'Oude partijrotten'Veerle Slegers zei vorig jaar dat de ontwikkeling van de SP stagneert door de autoritaire leiding van 'oude partijrotten'. In de profielschets staat: 'Elke stap die iemand voor de SP zet wordt gewaardeerd en niet afgezet tegen de lange reis die anderen al gemaakt hebben'.
Het partijbestuur van de SP heeft nog niet gereageerd op de profielschets.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.