Geen extra geld en agenten voor aanpak georganiseerde misdaad

17 juni 2015 om 15:46
nl
Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie vindt de illegale praktijken van de georganiseerde misdaad in Zuid-Nederland 'een absoluut hardnekkig probleem'. Hij stelt voorlopig echter geen extra geld beschikbaar voor de bestrijding van de bendes in Brabant, Zeeland en Limburg
Geschreven door

Van der Steur overlegde donderdagochtend met de Tweede Kamer over de georganiseerde misdaad. Van der Steur benadrukte dat Nederland steeds veiliger wordt, omdat het aantal gevangenen, overvallen en woninginbraken 'spectaculair daalt'.
'Daling criminaliteit'Hij wees op de resultaten van de speciale Taskforce van politie en justitie in Zuid-Nederland, die sinds oktober vorig jaar 149 mensen oppakte en 200.000 pillen, 60.000 liter chemicaliën en 115.000 hennepplanten in beslag nam.
De oppositie vond dat te simpel. Ze zeggen dat verontruste burgemeesters bij hen aan de bel trekken en dat de politie veel zaken op de plank laat liggen, omdat agenten steeds elders tijdelijk een gat moeten vullen.
'Halleluja-verhalen'"We kennen die halleluja-verhalen nu wel", zei Kamerlid Berndsen van D66 tijdens het kameroverleg. De ChristenUnie vroeg de minister om een reactie op uitlatingen van burgemeester Noordanus van Tilburg, die eerder stelde dat de resultaten van bestrijding van de georganiseerde criminaliteit tegenvallen. De SP wilde dat de minister meer agenten inzet.
"Ik kan niet alles in een keer aanpakken", antwoordde Van der Steur. "Daar heb ik de capaciteit niet voor." Hij bestreed echter dat de politie en justitie de georganiseerde misdaad niet meer aankunnen. "Het loopt ons niet over de voeten."
Extra miljardenVerschillende fractiewoordvoerders pleiten ervoor dat Van der Steur bij de minister Dijsselbloem van Financiën extra geld claimt voor de criminaliteitsbestrijding. Dijsselbloem heeft volgend jaar immers extra miljarden te vergeven.
Volgens burgemeester Noordanus moet er slimmer worden gewerkt om met dezelfde mensen meer resultaat te boeken. Wel hoopt hij dat de minister een deel van het geld dat wordt afgepakt van criminelen, weer wordt ingezet om de criminaliteit aan te pakken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.