Hein Verbruggen kondigt stappen aan tegen wielerbond UCI: 'Rapport is schandalig bevooroordeeld'

17 juni 2015 om 19:30
nl
Voormalig voorzitter Hein Verbruggen uit Helmond heeft de UCI laten weten dat de kans groot is dat hij juridische stappen gaat nemen naar aanleiding van het rapport dat is gemaakt over het (doping)verleden van de internationale wielerunie.
Geschreven door

Een onafhankelijke commissie (CIRC) oordeelde in maart dat de UCI en bestuurders zoals Verbruggen de wil en daadkracht misten om op te treden tegen de alom aanwezige doping in de wielersport.
De Nederlandse erevoorzitter van de UCI gebruikte de afgelopen maanden voor een gedetailleerde analyse van het rapport met deskundigen en advocaten. Woensdag publiceerde hij hun bevindingen. Het rapport is schandalig bevooroordeeld, misleidend en staat vol fouten, liet Verbruggen weten. Verbruggen kondigde aan dat hij een internetpagina opent (verbruggen.ch) waarop de verdere analyse en ontwikkelingen te volgen zullen zijn.
Lance ArmstrongHein Verbruggen was tussen 1991 en 2005 voorzitter bij de UCI. Hij is ervan beschuldigd dat hij dopingzondaar Lance Armstrong de hand boven het hoofd heeft gehouden. De vermeende voorkeursbehandeling van Armstrong heeft nooit bestaan en het vermoeden daarover is ontstaan door achteraf feiten te verdraaien, schrijft Verbruggen.
De commissie heeft de rol van het wereldantidopingbureau WADA niet onderzocht en schermt toenmalig WADA-baas Dick Pound af, oordeelt de Nederlander. "Het rapport is niet alleen bedoeld om mij en mijn reputatie te beschadigen maar ook het jarenlange werk van veel mensen die zich hebben ingezet voor het wielrennen en tegen doping."
'Kortzichtig doel'"Als er onder mijn voorzitterschap fouten zijn gemaakt dan neem ik daar de verantwoordelijkheid voor. Het is anders als er een verhaal wordt gemaakt met selectieve verklaringen en onvolledige feiten. Dat dient niet de wielersport en niet het antidopingbeleid. Het dient alleen het kortzichtige doel van de opdrachtgever"', sluit hij de samenvatting van zijn kritiek af.
De UCI maakt zich niet ongerust over een aanklacht. "Ik ben absoluut gerust over het feit dat het CIRC-rapport een volledig onafhankelijk onderzoek was dat werd geleid door een extreem gerenommeerd en ervaren team van deskundigen", liet huidig voorzitter Brian Cookson in een schriftelijke reactie weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.