Militairen nog langer van huis, missies Mali, Afghanistan en Irak met een jaar verlengd - Omroep Brabant

Militairen nog langer van huis, missies Mali, Afghanistan en Irak met een jaar verlengd

18 juni 2015 om 11:54
nl
Nederland verlengt de militaire missies in Irak, Afghanistan en Mali met een jaar. De coalitiepartijen zijn het daarover eens geworden, zo schrijven verschillende landelijke media op basis van ingewijden. Veel militairen die deelnemen aan de missie in Mali komen uit Brabant. In Irak worden F-16's uit Volkel ingezet.
Geschreven door

In Mali worden negentig commando's van de kazerne in Roosendaal ingezet. Ook staan er vier Apache-gevechtshelikopters van vliegbasis Gilze-Rijen en drie Chinook-transporthelikopters.
Operatie tegen IS verkleindVolgens het AD en RTL is er een akkoord bereikt over de structurele financiering van de missies. In 2016 en 2017 wordt 75 miljoen euro gereserveerd en in 2018 en 2019 60 miljoen.
De operatie tegen terreurorganisatie IS in Irak wordt wel verkleind. In plaats van acht F-16's worden er zes ingezet, waarvan twee reservetoestellen. Van de acht F-16's die op dit moment in Irak zijn, komen er vijf van vliegbasis Volkel.
Mali en AfghanistanDe missie in Mali gaat door met 450 militairen. Nederland is sinds eind 2013 in dat land, als onderdeel van een VN-missie om de vrede en veiligheid in het land terug te brengen. De Nederlandse bijdrage bestaat vooral uit het verzamelen van inlichtingen.
In Afghanistan zitten ongeveer honderd militairen. Zij adviseren de Afghaanse politie en het leger. De missie in Afghanistan is een samenwerkingsverband van 28 NAVO-landen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.