Video

Olifantsgras mogelijk vervanger van aardolie in kunststofproductie

18 juni 2015 om 22:05
nl
Is het dashboard in uw auto over een paar jaar gemaakt van vezels uit olifantsgras? Het zou goed kunnen. In Bergen op Zoom is donderdag namelijk een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van stoffen in het tropisch gewas om aardolie in de kunststofproductie te vervangen.
Geschreven door

Het onderzoek vindt plaats op de Green Chemistry Campus, dat al zo'n vijf jaar op het terrein staat van bedrijf in kunststoffenproducten Sabic in Bergen op Zoom.
AardolieHet Saoedische bedrijf wil jonge, startende bedrijven de kans bieden om milieuvriendelijke alternatieven te vinden voor aardolie als basis voor de productie van kunststoffen. Daarbij speelt ook een rol dat olie steeds schaarser en daardoor duurder wordt.
Het bedrijf NNRGY Crops heeft op het terrein van Sabic een akker aangelegd waarop stekjes van olifantsgras zijn geplant. Dit gewas heeft vezels die gebruikt zouden kunnen worden als vulmiddel en versteviging van hoogwaardige kunststoffen. De plastics worden onder andere gebruikt voor dashboards, bumpers en koplampen in de auto-industrie.
Wind in de rug"De Green Chemistry Campus voelt voor mij als een flinke wind in de rug", zegt Jan-Govert van Gilst van NNRGY Crops. Volgens Van Gilst krijgt het olifantsgras zo meer waarde als biomassa en ontstaan er nieuwe samenwerkingsverbanden, zoals nu met Sabic die grond ter beschikking stelt.
Het gewas groeit uitstekend op braakliggende grond en neemt ruim vier keer zoveel broeikasgas kooldioxide op als een bos met bomen, in minder tijd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.