Echtpaar uit Made ontsnapt aan dood bij fataal busongeluk Portugal: ‘Heb de dood in de ogen gekeken'

19 juni 2015 om 17:28
nl
Wim Domenie uit Made en zijn vrouw zijn in de nacht van woensdag op donderdag aan de dood ontsnapt in Portugal. Ze zaten in een bus die kort na middernacht verongelukte op een snelweg in de Algarve. Er vielen drie doden en 26 gewonden, van wie er nog één ernstig aan toe is. “Ik heb de dood in de ogen gekeken", vertelde Wim zichtbaar aangeslagen voor de camera’s van de NOS.
Geschreven door

Familielid Rienus Domenie uit Geertruidenberg bevestigt aan Omroep Brabant dat Wim in de bus heeft gezeten. Volgens Wim heeft de buschauffeur véél te hard gereden. “Dat zeggen ze allemaal hier", vertelt hij met tranen in de ogen. De bus ging dwars door de vangrail de weg af. "Iedereen in de bus begon te gillen en te roepen. Opeens volgde er een doffe klap en toen was er niets”, blikt de Brabander terug.
'Het was heel heftig'Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. Sommigen zeggen dat de chauffeur te hard reed, anderen melden dat hij mogelijk onwel is geworden. “We weten dat nog niet zeker, maar het is wel het vermoeden. We zijn dit nog aan het onderzoeken'', aldus een woordvoerster van reisorganisatie TUI.
Wim raakte lichtgewond aan zijn hoofd en schouders en heeft twee ribben gebroken. Zijn vrouw is er slechter aan toe: zij moet de komende weken plat blijven liggen in het ziekenhuis. “Het was echt heel heftig”, vertelt Wim terwijl hij met zijn hand aan de pleister op zijn hoofd voelt.
'Traumatische aanblik'Toen de eerste hulpverleners bij de net verongelukte touringcar in de Portugese Algarve aankwamen, liepen de Nederlandse toeristen huilend rond bij het wrak. “Het was een traumatische aanblik'', vertelt brandweercommandant Antonio Coelho, die de hulpoperatie leidde.
In het voertuig zaten 34 gasten van Arke en Holland International, dochterbedrijven van TUI Nederland. Ze waren net geland met Arkefly vlucht OR697 op de luchthaven van Faro. Deze vlucht vertrok woensdag om 19.20 uur vanaf Schiphol en landde om 21.20 uur (Portugese tijd). Het ongeluk gebeurde op de snelweg A22, vanaf de luchthaven Faro richting Portimao.
Massale inzetDe Nederlanders kwamen volgens TUI uit alle delen van het land. Alarmcentrale SOS International en TUI hebben een telefoonnummer geopend voor familieleden die informatie willen over de slachtoffers van het busongeluk in Portugal: 0800-0990099. TUI inventariseert of familieleden van de toeristen naar Portugal willen reizen. "We kunnen ons heel goed voorstellen dat familieleden deze behoefte voelen'', aldus TUI.
In totaal 165 agenten, reddingswerkers, brandweerlieden, ambulancemedewerkers en doktoren waren ter plaatse. Ook werden 61 voertuigen, twee helikopters en een noodhospitaal ingezet. Op de plek van het ongeval stond een noodhospitaal in een gele tent waar de slachtoffers werden behandeld. Ook werd er een psychologisch hulpteam ingezet.
Terug naar NederlandVier inzittenden van de bus die is verongelukt in de Portugese Algarve kwamen in de nacht van donderdag op vrijdag terug op Schiphol aan. Ze hebben de keus gemaakt om terug te keren, net als drie anderen die vrijdag terugvliegen.
De meeste toeristen uit de bus blijven vooralsnog in Portugal en beginnen toch aan hun vakantie, laat touroperator TUI weten. TUI is met tientallen mensen in de streek om hulp en psychologische bijstand aan de getroffen toeristen te geven.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.