Video

Hangjongeren in Asten vinden samenscholingsverbod niet terecht: 'Wij zijn ook met messen bedreigd'

19 juni 2015 om 10:10
nl
De hangjongeren die vanaf vrijdag een samenscholingsverbod hebben in Asten, denken niet dat dat veel gaat helpen. Ze geven aan dat ze hun heil ergens anders in het dorp gaan zoeken. "Wij blijven altijd samen."
Geschreven door

Al een tijdje is het onrustig in een deel van Asten. Puberende jeugd hangt luidruchtig rond en een deel van de buurtbewoners ergert zich daar aan. "Herrie maken, rotzooi achterlaten, drugs dealen waar kleine kinderen bij zijn", somt een vrouw op. En een ander: "Stenen worden op het dak gegooid en smeerkaas en rotte eieren tegen het raam. Ik durf er niks van te zeggen, want dan heb ik nog meer problemen."
MessenDaarom geldt vanaf vrijdag een heus samenscholingsverbod. In een aantal straten rond het Molenplein kan de politie ingrijpen als er meer dan drie mensen 'zonder redelijk doel' bij elkaar staan. "Hiervoor konden we eigenlijk alleen iets doen bij een heterdaadje", zegt locoburgemeester Jac van Bussel. "Nu kunnen we direct ingrijpen."
In de wijk spot onze verslaggever op een gegeven moment de groep waar het om gaat. Ze hangen rondom een woning die toebehoort aan iemand uit de hanggroep. Zelf zeggen ze dat er van een mug een olifant wordt gemaakt. "Sommige mensen uit de buurt komen gewoon een praatje maken", verklaart een jongen. "Maar een tijdje geleden kwam iemand uit deze buurt met messen naar buiten, op ons af."
Gedreigd met messenDe man die dat gedaan zou hebben, geeft dat toe. "Ik was het gewoon zat, het zit veel buurtbewoners heel hoog. Als de politie hier niet gaat ingrijpen, sta ik niet in voor een aantal bewoners."
Maar het geruzie moet nu afgelopen zijn dankzij het samenscholingsverbod. Dat betekent niet dat de hanggroep nu thuis gaat zitten. "Wij blijven bij elkaar", lachen ze. "Gaan we toch naar een andere wijk, ergens waar minder mensen last van ons hebben."
Ook op vrijdagochtend is het samenscholingsverbod het gesprek van de dag in Asten. Een jongen zegt dat het wel meevalt met het intimideren en bespugen van mensen. "Het is allemaal overdreven. Hier worden geen harddrugs gedeald. We zijn graag op straat, het is beter dan thuiszitten. We willen gewoon een beetje chillen", vertelt hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.