OM: DNA-hit in 18 jaar oude verkrachtingszaak bejaarde vrouw uit 's Gravenmoer

19 juni 2015 om 18:28
nl
Met de aanhouding van een 40-jarige man uit Dongen denkt justitie een brute verkrachting uit 1997 van een bejaarde vrouw in 's Gravenmoer te hebben opgelost. Het DNA van de man komt overeen met sporen die op het lichaam van de toen 70-jarige vrouw zijn gevonden. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Breda vrijdag gezegd. De advocaat van de verdachte zegt dat justitie er flink naast zit.
Geschreven door

Volgens woordvoerster Martine Pilaar van het Openbaar Ministerie liep de verdachte, G. van der H., begin dit jaar tegen de lamp nadat hij door de politierechter was veroordeeld voor een relatief klein geweldsmisdrijf. Het wangslijm dat bij de man werd afgenomen, zorgde voor een DNA-match in de achttien jaar oude verkrachtingszaak.
De advocaat van de man, Paul Groenhuis, zegt dat het gevonden DNA niets met de verkrachting heeft te maken. "Mijn cliënt en het slachtoffer kennen elkaar. Het slachtoffer heeft verklaard dat het Openbaar Ministerie de verkeerde heeft. Dat staat ook in het dossier. De dader loopt nog vrij rond."
Verkracht onder bedreiging vuurwapenHet slachtoffer lag op maandagavond 19 mei 1997 rond elf uur in haar bed te slapen toen er plotseling een jonge man aan de rand van haar bed opdook. Hij had het alarmsysteem van de woning omzeild en drong de slaapkamer binnen.
De dader zou de bejaarde vrouw onder bedreiging van een vuurwapen op beestachtige wijze hebben misbruikt. Het slachtoffer verzette zich hevig en raakte daarbij gewond. Pas anderhalf uur later kon ze alarm slaan.
Signalement Volgens justitie bleef een verdachte jarenlang buiten beeld. Het slachtoffer kon destijds niet goed zien hoe haar verkrachter eruit zag, zo beweert justitie. De nu 88-jarige vrouw, die kwakkelt met haar gezondheid, werd in maart door de politie gebeld dat haar mogelijke verkrachter was gevonden.
Advocaat Groenhuis beweert dat het slachtoffer de dader wel heeft gezien en ook een signalement heeft doorgegeven aan de politie. De politie zou die bewuste avond in 1997 iemand tegen het lijf zijn gelopen op weg naar het huis van het slachtoffer die volledig voldeed aan het signalement. Volgens Groenhuis staat de man met naam en toenaam genoemd in het dossier. "Het slachtoffer heeft die man als dader aangewezen. De man is geen bekende van de vrouw. Hij was toen 33 jaar en kwam uit dezelfde plaats als het slachtoffer."
Verdachte na drie maanden vrijDe man uit Dongen heeft drie maanden in voorarrest gezeten. Het hof heeft op basis van het eind proces-verbaal dat door het Openbaar Ministerie is opgesteld, onlangs besloten de man vrij te laten. Daarom snapt advocaat Groenhuis niet waarom het Openbaar Ministerie juist nu met het hele verhaal naar buiten komt.
"Het hof heeft met drie raadsheren naar het eind-proces verbaal gekeken en geconcludeerd dat er geen serieuze verdenking is in de richting van mijn cliënt. Er ligt een verzoek bij justitie om de zaak te seponeren." Groenhuis snapt ook niet waarom justitie geen onderzoek laat doen naar de andere man die in het dossier wordt genoemd. "Ik heb het gevraagd maar geen reactie gekregen", zo zegt de advocaat.
Vanwege de vrijlating van de man gaat een tussentijdse zitting die voor volgende week stond gepland, niet door. Desondanks is de man uit Dongen volgens justitie nog steeds verdachte in de zaak.  
Binnenkort zal hij zich moeten verantwoorden voor de rechtbank in Breda. Een nieuwe zittingsdatum is nog niet gepland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.