Erik van der H. bekent dat hij ‘per ongeluk’ op Yvon Pfaff heeft geschoten: 'De hel barstte los'

19 juni 2015 om 16:58
nl
Moordverdachte Erik van der H. (36) uit Maurik heeft verklaard dat hij per ongeluk op de 49-jarige Yvon Pfaff uit Ochten heeft geschoten. Dat gebeurde in een worsteling in de nacht van 21 op 22 juni 2014 in een vakantiehuisje in het Gelderse Ewijk, zei zijn advocaat Yannick Quint vrijdag in de rechtbank in Den Bosch.
Geschreven door

Het lichaam van Yvon Pfaff werd op 22 juni vorig jaar gevonden in een uitgebrande auto op landgoed De Pettelaar in Sint-Michielsgestel.
'De hel barstte los'Pfaff werd volgens advocaten naar een recreatiepark in Ewijk gelokt. Toen daar een pistool werd getrokken, 'barstte de hel los', verklaarde een van de verdachten in de zaak. Pfaff zou Van der H. na een uit de hand gelopen ruzie zijn aangevlogen. Vervolgens werd Pfaff neergeschoten en door zijn hoofd gestoken, zo bleek uit onderzoek.
De verdachten zouden het lichaam van Pfaff in de auto hebben gelegd en naar een huis in Den Bosch zijn gereden. Vanaf daar vertrokken ze naar de Pettelaar in Sint-Michielsgestel om de auto met het lichaam in brand te steken. Hoofdverdachte Van der H. was vrijdag zelf niet aanwezig bij de zaak.
ReconstructieHet pistool zou eerst zonder gevolgen zijn afgegaan. De kogel belandde in de muur. Pas toen de tweede keer het pistool afging zou Pfaff fataal zijn geraakt.
Advocaat Yannick Quint van de verdachte schutter vroeg de rechtbank daarom een reconstructie te houden in de vakantiewoning. Zo kan precies worden achterhaald wat er is gebeurd. De rechtbank vond het echter nog te vroeg om dat al te doen. Quint kondigde samen met andere advocaten aan dan zelf al een reconstructie te maken.
VerdachtenZes verdachten, onder wie drie broers, moesten de afgelopen maanden voor de rechter komen. Het gaat om een 40-jarige Bosschenaar, drie mannen en een vrouw uit Maurik en een man uit Drunen. De rechtbank liet één van hen vrijdag vrij. In eerste instantie werd gedachte aan een afrekening in het criminele circuit, maar die hypothese lijkt inmiddels verworpen. Er werd vrijdag gesuggereerd dat het om een relationeel probleem zou zijn gegaan.
Welingelichte bronnen meldden eerder dat medeverdachten een 36-jarige man uit Maurik hadden aangewezen als de schutter. Afgeluisterde gesprekken leverden nog meer bewijs op. Het motief voor de moord is nog niet precies duidelijk. Ruzie over geld speelde mogelijk een rol.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.