'Studies Diederik Stapel nog altijd geciteerd'

20 juni 2015 om 11:02
nl
Wetenschappers citeren nog altijd studies van de frauderende wetenschapper Diederik Stapel. Bijna de helft van de teruggetrokken studies wordt nog steeds aangehaald door onderzoekers. Dat meldt de Volkskrant zaterdag na eigen onderzoek.
Geschreven door

Sommige artikelen van de voormalig hoogleraar psychologie uit Tilburg zijn jaren nadat de fraude aan het licht kwam nog altijd te raadplegen. Zo staat volgens de Volkskrant bij zeker drie als frauduleus aangemerkte publicaties van Stapel geen waarschuwing dat de inhoud niet te vertrouwen is, is er één per abuis nooit teruggetrokken uit de vakliteratuur en staat van een andere studie nog een persbericht online.
Zeer gezaghebbendStapel kwam in 2011 volop in het nieuws vanwege grootschalige onderzoeksfraude. Van de 138 internationale publicaties van de hand van Stapel zijn er ondertussen 54 ingetrokken. Stapel was vijf jaar verbonden aan de Tilburg University. Hij was zeer gezaghebbend in binnen- en buitenland.
De frauderende Tilburgse hoogleraar sociale psychologie kreeg voor het verzinnen en het vervalsen van onderzoeksresultaten  een werkstraf van 120 uur. Hij sloot een deal met justitie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.