Video

Paardenfile door Brabant tijdens de Handelse processie

20 juni 2015 om 14:30 • Aangepast 21 november 2020 om 17:43
nl
Wie zaterdagochtend rond kwart voor tien Nuenen in wilde, moest even geduld hebben. Een enorme stoet mensen en paarden kwam door het dorp gelopen en streek neer in het park bij de kerk. Naar schatting 1500 mensen zijn die ochtend te voet vertrokken vanuit Valkenswaard richting Handel. Ze lopen mee met de Handelse processie.
Profielfoto van
Geschreven door

De veertig kilometer lange bedevaartstocht wordt volgens de verhalen al gelopen sinds 1768. In het voorlaatste volle weekend van juni vertrekt de groep traditiegetrouw om stipt zes uur 's ochtends vanuit Valkenswaard. Voor de meesten betekent dit dus vroeg uit de veren om de wandelschoenen aan te trekken.

Wachten op privacy instellingen...

Wie tijdens de rustpauze in Nuenen verwacht allemaal vermoeide gezichten te zien, heeft het mis. Vrolijk spreiden de wandelaars hun picknickkleedjes uit en worden de broodjes erbij gepakt. Er wordt wat gezongen, gekletst en gegeten.
Iedereen zijn eigen redenHet is een gevarieerde groep wandelaars van alle leeftijden. Allemaal hebben ze hun eigen reden om mee te lopen met de Handelse processie. "Het is een traditie die in stand gehouden moet worden", vertelt een man. "Voor mij is het toch ook even tijd voor bezinning in deze tijden van spoed en haast."
Een vrouwelijke wandelaar loopt samen met haar nichten mee. "Dit is voor ons een familieuitje. We zijn met zeven nichten en maken er een gezellig dagje uit van", vertelt ze. "We stonden gisteren nog tot twaalf uur in de kroeg."

Wachten op privacy instellingen...

Op naar HandelZodra de kerkklokken in Nuenen beginnen de luiden, pakken de wandelaars hun spullen en vertrekken richting Handel. Daar komen ze, naar verwachting, rond vier uur 's middag aan. Zondag vertrekt het gezelschap na de mis weer terug richting Valkenswaard.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.