'Opstarten kerncentrale Doel levensgevaarlijk', vragen GroenLinks aan provinciebestuur

21 juni 2015 om 18:54
nl
Fractievoorzitter Patricia Brunklaus van GroenLinks gaat Gedeputeerde Staten naar aanleiding van een publicatie van Omroep Brabant vragen stellen over het opstarten van twee kernreactoren in het Belgische Doel. Doel 4 werd stilgelegd na sabotage door een personeelslid, Doel 3 werd buiten gebruik gesteld toen 'microscheuren' in het reactorvat werden ontdekt. Eigenaar Electrabel wil ze snel weer in gebruik nemen. Belgische milieuorganisaties noemen dit opstarten tegenover Omroep Brabant 'levensgevaarlijk'. Volgens de provincie is dit echter een zaak voor de landelijke overheden.
Geschreven door

De kerncentrale in Doel ligt vlakbij de Nederlandse grens. In Ossendrecht, Putte, Hoogerheide en Woensdrecht zijn de koeltorens te zien, maar ook steden zoals Bergen op Zoom en Roosendaal liggen hemelsbreed binnen een straal van dertig kilometer.
Dertienduizend scheurenLeo Tubbax van Nucléaire Stop Kernenergie liet aan Omroep Brabant weten dat de scheuren in reactor Doel 3 achttien centimeter dik zijn en de wanden twintig centimeter. "Uit onderzoek bleken in totaal dertienduizend scheuren. Als je je bedenkt wat voor enorme druk er in het vat ontstaat bij het opstarten, is dat uiterst gevaarlijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.