Vrouwen boos over bezoek aan huis in onderzoek naar 'seksagent', aangifte tegen politieleiding

22 juni 2015 om 16:50
nl
Minstens vier vrouwen willen aangifte doen tegen de leiding van de politie-eenheid Zeeland West-Brabant van huisvredebreuk, misbruik van functie en overtreding van het recht op privacy. Dat maakte hun juridisch adviseur Chizki Loonstein bekend. De politie heeft volgens Loonstein verkeerd gehandeld in het onderzoek naar de geschorste Paul Sintnicolaas uit Ulvenhout. Sintnicolaas werd ontslagen, omdat hij als agent seks had met meerdere collega's en burgers. Hij vocht zijn ontslag met succes aan bij de rechter.
Geschreven door

De politie zou volgens de vrouwen onder valse voorwendselen toegang hebben gekregen tot hun huizen. "De agenten zeiden: 'U bent getuige geweest van een ernstig misdrijf', terwijl van een misdrijf nooit sprake is geweest", zo legt Loonstein uit.
'Antwoorden werden genoteerd als getuigenverklaringen'De agenten stelden bij het huisbezoek vragen aan de vrouwen en de antwoorden zouden genoteerd zijn als getuigenverklaringen, zonder dat de vrouwen daarvan op de hoogte waren. Volgens Loonstein hebben de vrouwen nooit aangegeven dat ze een getuigenverklaring wilden afleggen. Daarna zijn de verklaringen gebruikt in de ontslagprocedure bij de rechtbank. Die is openbaar en daarmee is volgens Loonstein de privacy van de vrouwen geschonden.
Loonstein had al een klacht ingediend bij de politie over de gang van zaken. Na een gesprek met een vertegenwoordiger van de korpsleiding had hij niet de indruk dat de politie de klacht serieus ging onderzoeken. Politiewoordvoerder Enny de Wit laat weten dat de politie inderdaad geen vervolgonderzoek instelt. "We hebben de collega's die bij de vrouwen aan de deur zijn geweest de afgelopen weken gehoord. Er is in onze ogen niets onrechtmatigs gebeurd. Wat ons betreft is er niets aan de hand. We wachten eventuele vervolgstappen van de heer Loonstein rustig af."
'Agentes doen geen aangifte'Die vervolgstappen gaan er wat Loonstein betreft, zeker komen. De vrouwen die aangifte willen doen zijn volgens de juridisch adviseur allemaal burgers: "We hebben de agentes met wie we contact hebben gehad, gewaarschuwd dat ze zomaar hun baan kunnen verliezen als ze aangifte doen tegen hun korpsleiding." Volgens Loonstein hebben daarom alle agentes afgezien van aangifte.
De aangifte wordt niet ingediend bij de politie-eenheid Zeeland West-Brabant. "We zijn in overleg met het Openbaar Ministerie om te kijken of een ander arrondissement de aangifte kan behandelen." Uiteindelijk beslist justitie of de teamleiding strafrechtelijk wordt vervolgd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.