60 kilo afgevallen na tv-programma Dik Tevreden, 'Mijn zoon was bang dat ik dood zou gaan'

22 juni 2015 om 20:08
nl
Janneke van Tilburg uit Helmond voerde een verbeten strijd tegen overgewicht. En met succes. Ze raakte zo'n 60 kilo kwijt en ging van 130 naar inmiddels iets meer dan 70 kilo.
Geschreven door

Janneke van Tilburg was een van de deelnemers van het programma 'Dik Tevreden' van Omroep Brabant. In deze serie werden patiënten van het Obesitas-Centrum van het Catharina Ziekenhuis gevolgd in hun strijd tegen de kilo's.
'Er ging een knop om'Janneke woog ruim 130 kilo toen ze besloot mee te doen aan het programma. "Ik was inmiddels diabetespatiënt geworden en kreeg vier jaar geleden een lichte beroerte. Daarnaast heb ik een zoon die MS heeft en hij maakte zich zorgen om mij. Hij was bang dat ik dood zou gaan. Toen ging er een knop om bij mij."
Janneke liet in de zomer van 2013 in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven haar maag verkleinen, een gastric sleeve. Daarbij wordt driekwart van de maag verwijderd. "Dit is niet iets dat je zo maar even doet. Je moet heel goed nadenken om zoiets te doen."
'Beetje te ambitieus'Inmiddels weegt Janneke 72 kilo. Tachtig kilo was haar streefgewicht. De artsen vonden dat een beetje te ambitieus. "Maar zelfs nadat ik mijn doel heb bereikt, bleef ik afvallen. Nu ben ik al drie maanden stabiel. En ik vind het mooi zo. Ik wil niet nog meer afvallen."
Jannekes leven is door het afvallen veranderd. "Ik ben veel gelukkiger. Ik heb meer zelfvertrouwen. Ik ga weer graag naar buiten. Als ik nu op een terrasje zit, ben ik niet meer bang dat ik door de stoel zak.  En mensen kijken me niet meer na. Ik ben nu één van de velen."
WeegschaalIn de serie zagen we Janneke sporten in de beweegtuin bij haar in de buurt. "Ik had vijftig jaar niet gesport en ik ga hier nu nog steeds drie keer per week naar toe".  Naast het sporten moet ik natuurlijk wel op mijn eten blijven letten. Alleen ik het weekend neem ik iets extra's, zoals een toastje of een stukje chocolade. Vroeger at ik meteen een hele reep op." De weegschaal is intussen haar vriend. Althans voor één keer per maand. "Elke 15e van de maand ga ik erop staan. De rest van de maand staat ie in de kast."
De serie 'Dik Tevreden' wordt deze zomer nog een keer uitgezonden op Omroep Brabant TV. Vanaf 4 juli kun je zien hoe Janneke de strijd aanging met de kilo's.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.