Voetbalsters uitgeschakeld in achtste finale WK: fans teleurgesteld in speciaal café in Heesch

24 juni 2015 om 11:42 • Aangepast 21 november 2020 om 17:40
De WK-droom is voorbij. De Nederlandse vrouwen hebben de wedstrijd tegen Japan met 1-2 verloren. Familie en vrienden van voetbalster Kirsten van de Ven keken in de nacht van dinsdag op woensdag samen naar de wedstrijd van de Oranje voetbalvrouwen. Dat deden ze in het Kirsten van de Ven Café in Heesch, dat normaal gesproken als 't Tunneke door het leven gaat.
Profielfoto van

Saori Ariyoshi opende al in de tiende minuut de score, Mizuho Sakaguchi besliste de wedstrijd in Vancouver in de 78e minuut.
In blessuretijd deed Kirsten van de Ven nog iets terug, maar de gelijkmaker bleef uit. Van de Ven vond dat Oranje goed had gespeeld: "Op bepaalde momenten laten we het liggen en dan is Japan dodelijk. Ik ben blij dat we goed spel hebben laten zien maar we wilden door. Dat was het belangrijkste en dat is helaas niet gelukt", aldus de doelpuntenmaakster.

Het grote doel van Oranje, kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, bleef daardoor in Canada net buiten bereik.

Belangrijk doelpuntVan de Ven maakte in de vorige ronde van het WK voetbal voor vrouwen een belangrijk doelpunt. Door haar treffer stond Oranje in de knock-outfase van het toernooi tegenover regerend wereldkampioen Japan.
Ook oma komt kijkenIn Heesch zijn veel mensen trots op Van de Ven. De voetbalster groeide op in het dorp en nog veel familie van haar woont er. Samen gingen ze dinsdagnacht, de aftrap was om vier uur, naar de wedstrijd kijken. Ook haar grootste fan, oma Betsy van 95 jaar, was van de partij om naar een groot scherm te kijken.
Natuurlijk was oma teleurgesteld, maar ook heel realistisch. "Wereldkampioen word je niet zo gauw en Japan is gewoon heel erg goed. Er kon er maar eentje winnen." En dus kan oma Betsy wel leven met de nederlaag van haar kleindochter Kirsten. "We moeten wel."

De gemeente Bernheze, waaronder Heesch valt, gaf snel een vergunning om het café open te krijgen. "Normaal moeten we om twee uur dicht", aldus de eigenaar.
KwartfinaleJapan speelt zaterdag in de kwartfinale tegen Australië.