Speciale bustour: buurthuizen ooit bedreigd met sluiting maar nu goed draaiende 'bezienswaardigheid'

22 juni 2015 om 19:50
nl
Buurthuizen kunnen heel goed zonder geld van de overheid, dat bleek maandag tijdens de 'Beheer je Buurthuis Bustour'. De tour ging langs een aantal steden, waaronder Breda en Tilburg. Toen de gemeentes een aantal jaar geleden moesten bezuinigen zouden er een fors aantal buurthuizen moeten sluiten. Nu blijkt dat ze met hulp van de bewoners in de wijk helemaal op eigen kracht draaien.
Geschreven door

In het Tilburgse buurthuis 'In de boomtak' krijgen de bezoekers koffie en worstenbroodjes. Ze komen net uit Rotterdam waar ze een collega-buurthuis bezocht hebben. José de Brouwer van het buurthuis ONS in Breda vindt de bustour prachtig. "Je kunt zo echt zien hoe ze het ergens anders aanpakken, dat is super leerzaam. Ook is het inspirerend, ik heb nu echt weer zin om de schouders eronder te zetten."
'Buurthuis is mijn verzetje''In de boomtak' zou eigenlijk gesloten worden maar het buurthuis kon open blijven door steun van de omwoners. Zo kon het met hun hulp een hypotheek krijgen, die aanzienlijk lager was dan de huurprijs van het pand. "Ook wordt er bespaard op energie door zonnepanelen", zegt Francis Huisman bestuurslid van 'In de boomtak'. "De inkomsten bestaan uit de baropbrengsten en zaalverhuur."
"Het buurthuis is ontzettend belangrijk voor de wijk, anders zouden mensen maar achter de geraniums zitten en eenzaam worden' zegt José Brouwer. "Mensen komen naar het buurthuis om te biljarten en even weg van thuis te zijn." "Mijn vrouw wil niet eens dat ik heel de dag thuis ben. Het buurthuis is echt mijn verzetje'', vertelt een fanatieke biljarter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.