Chinese bende berooft babymelkpoederhandelaren in Breda

22 juni 2015 om 20:31
nl
Overvallers in Breda hebben het gemunt op handelaren in babymelkpoeder. Meerdere handelaren zijn de afgelopen maanden beroofd, vermoedelijk door steeds dezelfde daders.
Geschreven door

In opsporingsprogramma Bureau Brabant zijn maandag reconstructies en bewakingsbeelden te zien van verschillende straatroven in Breda.
Levendige handel in melkpoederIn China zijn de afgelopen jaren veel baby’s overleden door vergiftigd melkpoeder. ‘Veilig’ Nederlandse babymelkpoeder is daarom erg gewild in China. In Nederland is een levendige handel ontstaan in melkpoeder voor baby’s.
In die handel gaat veel contant geld om, waardoor handelaren een makkelijke prooi zijn voor overvallers. Een groot blik melkpoeder kost al snel meer dan tien euro.
Dezelfde werkwijzeDe criminelen hebben steeds dezelfde werkwijze. Eerst hebben de babymelkpoederhandelaren contact met een bekende, die ze aanbiedt om een partij melkpoeder te kopen. Vervolgens wordt het contact overgenomen door iemand die Mandarijn spreekt met een Oeigoers accent. De politie gaat ervan uit dat de daders een Oeigoerse achtergrond hebben.
De handelaren worden naar Breda gelokt, waar ze het babymelkpoeder zouden kunnen ophalen. In plaats daarvan worden ze overvallen en bedreigd met messen en pistolen.
'Vreselijk bedreigd'In Bureau Brabant is onder meer een reconstructie te zien van een straatroof in de nacht van 3 op 4 februari. Handelaren zouden in de Wensel Cobergherstraat in Breda 900 blikken melkpoeder kunnen kopen, om door te verkopen naar China. De handelaren werden overvallen door drie mannen, die een tas vol geld meenamen.
“Deze straatroof staat niet op zichzelf”, vertelt Peter Boots van Bureau Brabant. “Vanaf begin dit jaar zijn er meerdere, behoorlijk gewelddadige, straatroven geweest. We denken dat er meerdere slachtoffers zijn die nog geen aangifte hebben durven doen.” Volgens de politie zouden mensen ‘vreselijk bedreigd' zijn.
Handelaar bluftOok in cafetaria Döner Planet op de Ginnekenweg in Breda slaan overvallers toe. De eigenaar zit daar kort na middernacht op 22 januari te praten met twee bevriende babymelkpoederhandelaren. Plotseling stormen twee gewapende mannen binnen. Ze laten de eigenaar met rust, maar nemen de tassen van de gasten mee. In die tassen zit geld.
In de Nieuwe Inslag in de wijk Heusenhout weet een handelaar op woensdagavond 18 maart de overvallers af te bluffen. Hij blijft volhouden dat hij geen geld bij zich heeft, terwijl er in zijn busje wel degelijk geld verstopt is.
Opsporing VerzochtMensen die meer weten over de berovingen of zelf slachtoffer zijn geworden, kunnen zich melden via de tiplijn van Bureau Brabant (0800-6070), het Team Nationale Criminele Inlichtingen (079-345 8999) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).
Op de site van Bureau Brabant staan signalementen van de criminelen. Dinsdag is er ook aandacht voor de zaak in Opsporing Verzocht, met Chinese ondertiteling.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.