Documentaire 'Satudarah - One Blood': kijkje achter de schermen bij motorclub

22 juni 2015 om 23:57
De documentaire 'Satudarah - One Blood' die maandagavond werd uitgezonden op de NPO2 laat een opvallende kant van de motorclub Satudarah zien. Zo worden de rituelen en de codes van de club, die onder meer chapters heeft in Tilburg, Eindhoven en Den Bosch, in beeld gebracht.

Motorclub Satudarah heeft niet bepaald een goede naam. Joost van der Valk streefde er met zijn documentaire naar om het echte verhaal achter de motorclub te laten zien.  
Heftige openingsscène Broederschap, trouw, moed, spiritualiteit en mannelijkheid zijn kernwaarden van motorclub Satudarah, die Molukse wortels heeft. De documentaire opent met een heftige scène waarin die waarden hardhandig worden verdedigd.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=L8ctf8PWwqo]
Naast een portret van de beruchte club, schetst de film profielen van verschillende leden. Zo is er een lid dat op een woonwagenkamp woont en in een strijd met justitie is verwikkeld, en een oud-lid dat eruit is gegooid en in de gevangenis is beland.
Oorlog en verraadDe film laat ook zien hoe de nieuwe generatie leiders – Angelo, Olla, Mima en Bota – Satudarah binnen enkele jaren ombouwt van een onbekend Nederlands clubje tot een internationaal conglomeraat. Dat ging in Duitsland gepaard met oorlog en verraad. De club is er uiteindelijk verboden.
Onder meer de Bredase advocaat Erik Thomas van Satudarah is in de documentaire te zien. Ook Satudarah-voorman Santerra Manuhutu uit Tilburg komt voor in Satudarah - One Blood. Er keken maandagavond bijna één miljoen mensen naar de documentaire. Het programma belandde daarmee op de achtste plek van de kijkcijfer Dag Top 25.
Satudarah - One Blood is terug te kijken op Uitzending Gemist. [Tweet:body:https://twitter.com/NPODoc/status/613046054389334016]

Wachten op privacy instellingen...