Overgroot deel van Jeroen Bosch-oeuvre naar grootste overzichtstentoonstelling ooit in Den Bosch

23 juni 2015 om 12:33
nl
Voor de tentoonstelling 'Visioenen van een Genie' komen volgend jaar twintig schilderijen en negentien tekeningen van Jeroen Bosch naar het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Dat is het overgrote deel van zijn gehele oeuvre. Het museum heeft het aantal werken, dat tot nu toe zorgvuldig geheim gehouden werd, dinsdag bekendgemaakt. 'Visioenen van een Genie' wordt zo de grootste Jeroen Bosch tentoonstelling ooit.
Geschreven door

Van de middeleeuwse kunstenaar zijn op dit moment iets meer dan veertig werken bekend.
'De Keisnijding' en 'Het Narrenschip'Bekende werken die naar de tentoonstelling komen, zijn 'De Keisnijding' en 'De Verzoeking van de Heilige Antonius' (beide uit het Prado in Madrid), 'Het Narrenschip' (uit het Louvre), 'De Dood en de Vrek' (The National Gallery of Art in Washington) en 'Het Heremieten- Drieluik' (Venetië).
Het Noordbrabants Museum verwacht 300.000 bezoekers bij 'Visioenen van een Genie'. Speciaal voor de tentoonstelling worden de openingstijden van het museum aangepast. De tentoonstelling moet een van de hoogtepunten worden van het Jeroen Boschjaar in 2016 waarin wordt herdacht dat Jeroen Bosch vijfhonderd jaar geleden overleed. Voor het eerst komen zo veel werken van Jeroen Bosch terug naar de stad waar ze werden gemaakt.
Prado'Visioenen van een Genie' begint in februari en duurt tot begin mei. Daarna gaat een groot deel van de werken door naar het Prado in Madrid. In dat museum wordt in 2016 ook een Jeroen Bosch-tentoonstelling gehouden. De Spanjaarden hebben een van de grootste Jeroen Bosch-collecties in de wereld.
In het Prado hangt ook Jeroen Bosch' grote meesterstuk Tuin der Lusten. Dat werk komt niet naar Den Bosch. Het is erg kwetsbaar maar het is ook een stuk waarvoor dagelijks weer vele mensen naar het Spaanse museum komen.
Wetenschappers De grote tentoonstelling in Den Bosch is het sluitstuk van vele jaren werk. Wetenschappers hebben in de afgelopen jaren alle schilderijen van Jeroen Bosch uitgebreid bestudeerd. Zo konden ze samen met het Noordbrabants Museum goede contacten leggen met musea uit de hele wereld die schilderijen van Jeroen Bosch in hun collectie hebben. Door die contacten waren veel musea bereid de werken uit te lenen voor 'Visioenen van een Genie'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.