Justitie eist 5 maanden cel tegen verdachte mensenhandel : 'Slachtoffers zwakbegaafd en kwetsbaar'

23 juni 2015 om 13:56 • Aangepast 21 november 2020 om 17:39
nl
Doodsangsten stond hij uit, zeven uur lang op een junidag in 2013. Hij zat in een auto met een aantal mannen die hem een wapen lieten zien. Hij werd gedwongen telefoonabonnementen af te sluiten in Breda en Tilburg. De volgende dag moest hij weer klaarstaan, voor een reisje naar Rotterdam. Een kwetsbare jongen, die licht verstandelijk gehandicapt was en op een zorgboerderij woonde, zegt justitie.
Profielfoto van
Geschreven door

Die eiste dinsdag vijf maanden cel tegen een van de verdachten voor mensenhandel. "Je denkt altijd aan seksuele uitbuiting als het om mensenhandel gaat, maar uitbuiting kan op vele manieren, ook financieel," zei de officier van justitie. Het slachtoffer zegt nu tienduizenden euro's schuld te hebben.
Intimidatie en bedreigingIn totaal komen deze week zes verdachten voor de rechter. Ze komen uit Breda, Ulvenhout en Etten-Leur. De verdachte van mensenhandel was dinsdag niet aanwezig in de rechtszaal, tot grote ergernis van de officier van justitie.
Een andere verdachte wordt alleen beschuldigd van mishandeling en kreeg een eis van drie maanden cel te horen. "Maar alleen wegens gebrek aan bewijs." zegt de officier. "Zijn naam komt in andere getuigenverklaringen wel degelijk naar voren."
De verdachte van mishandeling, een veelpleger, verweert zich fel. "Ik heb er niks mee te maken, ik heb die jongen niet aangeraakt, ik heb onschuldig veertig dagen in de cel gezeten." Maar de officier van justitie wil er niets van weten en heeft het vermoeden dat de mishandeling plaatsvond omdat het slachtoffer niet mee wilde werken aan het afsluiten van de telefoonabonnementen.
MensenhandelHet Openbaar Ministerie ziet de werkwijze van de verdachten als een vorm van mensenhandel: "Slachtoffers werden uitgebuit om er financieel voordeel uit te halen. Ze werden bedreigd, afgezonderd, ze waren kwetsbaar en moesten dit meerdere keren doen. Dat duidt op mensenhandel."
De slachtoffers werden met de auto naar meerdere winkels gereden in Breda, Tilburg en Rotterdam. Vaak moesten ze dure abonnementen afsluiten. "De iPhones konden voor 500 euro worden verkocht, de slachtoffers zaten vast aan een tweejarig abonnement," aldus de officier.

Wachten op privacy instellingen...

Uit angst verhuisd naar GroningenIn totaal zegt justitie twintig van dit soort zaken te hebben. Een van de verdachten liep telkens met de slachtoffers de winkel in. De hoofdverdachte bleef altijd achter in de auto.
Een van de slachtoffers eist 8000 euro van de verdachten: 5000 euro voor de abonnementskosten en 3000 euro verhuiskosten. Het slachtoffer, dat op een zorgboerderij woonde, is naar Groningen verhuisd. Hij zou zich niet meer veilig hebben gevoeld in de buurt van zijn afpersers.
HoofdverdachteDe rechtszaak tegen de mannen duurt meerdere dagen. De hoofdverdachte staat vrijdag voor de rechter. Op donderdag 23 juli doet de rechter uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.