Primeur voor Tilburgs ziekenhuis: compleet nieuw vastzittend gebit dankzij bot uit schedel - Omroep Brabant

Primeur voor Tilburgs ziekenhuis: compleet nieuw vastzittend gebit dankzij bot uit schedel

23 juni 2015 om 16:00
nl
Nooit meer klapperen met loszittende gebitten. Geen gedoe ’s nachts en vooral het comfort zoals je gewend bent van je eigen tanden. Het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis presenteert dinsdag een Nederlandse primeur. Binnen 24 uur wordt het complete gebit vervangen door een brugwerk in de onder- en bovenkaak. Daarbij worden stukjes bot uit de schedel gebruikt.
Geschreven door

Volgens chirurg Erik Nout is dit een mooi alternatief voor mensen die schrik hebben van een kunstgebit. “Het hele traject voor een kunstgebit kan soms wel een jaar duren, waarbij de patiënt enige tijd zonder tanden loopt. Een kunstgebit kan ook het eten en proeven moeilijker maken en andere klachten veroorzaken”, zo zegt Nout.
Nieuw gebit in één dagDe nieuwe methode wordt soms ook wel 'tanden in één dag', genoemd. Dat scheelt voor de patiënt een hoop gedoe. Bij de behandeling die wel complex wordt genoemd, werken diverse medici samen. De operatie begint met het weghalen van wat botsplinters uit de schedel. Vervolgens wordt dit bot gebruikt om er een brug van te maken. Weer later worden er tanden geplaatst.
Het unieke is volgens de Tilburgse tandarts Klomp dat er veel gebeurt in de mond maar dat de patiënt nauwelijks pijn heeft.
Geen deukjesEn wie bang is dat er een deuk in de schedel ontstaat, kan gerust zijn. Volgens  chirurg Eric Nout wordt er botcement gebruikt om de gaatjes op te vullen. “De schedel wordt dan weer net zo sterk als daarvoor”, zo zegt de chirurg geruststellend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.