Tilburgse coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven blijft in Thaise cel

23 juni 2015 om 12:53
nl
De Nederlandse staat hoeft er niet voor te zorgen dat de Tilburgse coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven, die onder barre omstandigheden in Thailand gevangen zit, aan Nederland wordt uitgeleverd. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.
Geschreven door

Volgens de advocaat van de Tilburger, Gerard Spong, zit Van Laarhoven door een blunder van het openbaar ministerie vast in Thailand. Daarom wil hij dat de rechter de staat beveelt ervoor te zorgen dat hij aan Nederland wordt uitgeleverd en de strafvervolging door Nederland wordt overgenomen.
Thailand weigerde uitleveringHet gerechtshof is het daar niet mee eens. Van Laarhoven die sinds 2008 in Thailand woont, wordt in Nederland verdacht van overtreding van de Opiumwet, witwassen en leiding geven of deelnemen aan een criminele organisatie.
Nederland had Thailand om hulp gevraagd in het strafonderzoek. Daarbij vroeg Nederland of Thailand de strafvervolging volledig aan Nederland wilde overdragen en is niet gevraagd om hem te arresteren. Dat weigerde Thailand en de autoriteiten daar besloten de Tilburger aan te houden en op te sluiten. Hij zit al ruim tien maanden vast. In Thailand is nu een proces tegen Van Laarhoven gestart voor witwassen.
Volgens het gerechtshof mag Nederland rechtshulp aan een ander land vragen, ook aan een land als Thailand. De Tilburger heeft er zelf voor gekozen om daar te gaan wonen, zo vindt het gerechtshof.
Vervolgd voor witwassenBovendien staat wat het hof betreft nog niet vast dat het Nederlandse strafonderzoek alleen betrekking heeft op zogenaamde 'achterdeurfeiten' die samenhangen met gedoogde verkoop van softdrugs. "Het is aan de strafrechter om dat te beoordelen." Van Laarhoven zal in Thailand alleen worden vervolgd voor witwassen. Dat is zo afgesproken. Voor de overige verdenkingen wordt hij in Nederland vervolgd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.