'Buitenlanders toch weer naar Eindhovense coffeeshops om nut van verbod te testen'

23 juni 2015 om 19:54 • Aangepast 21 november 2020 om 17:39
nl
Burgemeester Rob van Gijzel gaat het kopen van softdrugs in Eindhovense coffeeshops als proef van een halfjaar weer voor iedereen mogelijk maken, onder wie mensen zonder Nederlands paspoort. De commissie Financiën en Bestuur van de gemeente Eindhoven vergaderde dinsdagavond over de proef die de identificatieplicht in Eindhovense coffeeshops afschaft.
Profielfoto van
Geschreven door

Van Gijzel gaf in de vergadring aan dat hij niet voor legalisatie, maar wel voor regulatie van softdrugs is. Ook de coffeeshophouders kwamen tijdens de vergadering aan het woord. Zij opperden meerdere plannen voor een nieuwe aanpak voor coffeeshops in Eindhoven.

Wachten op privacy instellingen...

IngezetenencriteriumWie nu in Eindhovense coffeeshops iets wil kopen, moet met een identificatiebewijs aan kunnen tonen dat hij of zij in Nederland woont. Het doel van dat ‘ingezetenencriterium’ is om buitenlanders de aanschaf van softdrugs onmogelijk te maken.

Wachten op privacy instellingen...

Burgemeester Rob van Gijzel zal de regeling, die sinds 2012 in Brabant van kracht is, voor een halfjaar afschaffen. Zo kan er in de tussentijd worden gekeken naar het nut van het criterium, meent de burgemeester. Wanneer de proef ingaat, is nog onduidelijk.

Wachten op privacy instellingen...

De exploitanten zijn eerder al teruggekomen op een eerdere overeenkomst met de gemeente over het criterium. Zij voelen zich benadeeld omdat de identificatieplicht niet door alle Nederlandse coffeeshops gehandhaafd wordt. Dirk Bergman, voorzitter van de stichting Verbond voor opheffing van het Cannabisverbod is in ieder geval blij dat na Tilburg en Breda ook Eindhoven de onzalige identificatieplicht afschaft. Dat heeft alleen geleid tot de terugkeer van het fenomeen straatdealers en daar komen na 2 jaar eindelijk van af in deze drie steden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.