'One Blood' geeft realistisch beeld van Satudarah: 'Ook de klappen mogen gezien worden'

23 juni 2015 om 21:56
nl
De documentaire ‘Satudarah – One Blood’ geeft volgens clublid Guus Pronk uit Tilburg een ‘realistisch beeld’ van het reilen en zeilen van deze motorclub. De documentaire over Satudarah, met onder meer afdelingen in Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Bergen op Zoom, werd maandagavond door ruim een miljoen mensen bekeken. Volgens Pronk heeft documentairemaker Joost van der Valk drie jaar lang alle vrijheid gekregen om mee te kijken achter de schermen van Satudarah.
Geschreven door

De documentaire laat de club in vele facetten zien: de tradities, de broederschap, de Molukse roots van de club maar ook de strikte hiërarchie en de wijze waarop de club met de reglementen om gaat. Daarnaast laat ‘One Blood’ ook emoties van de clubleden zien.
Klappen openingsscèneVolgens Pronk moet je als club ook alles durven te laten zien. "Het is niet geromantiseerd anders waren die klappen er ook niet in voor gekomen." Pronk doelt daarmee op de pittige openingsscène van de film waarin een clublid door de leiding tot orde wordt geroepen.
'One Blood' brengt ook een aantal clubleden met een strafblad in beeld. "We komen toch al meestal negatief in het nieuws. Als je dat nu weg zou laten, dan klopt heel de documentaire niet", aldus Guus Pronk.
Nieuwe windDe camera’s draaiden bijvoorbeeld ook tijdens een vergadering van Satudarah in Duitsland met een andere beruchte motorclub Bandidos. Het komt zelden voor dat bij dat soort gesprekken anderen dan belangrijke clubleden aanwezig zijn. Volgens Guus Pronk heeft deze vorm van openheid te maken met een nieuwe wind onder de nieuwe leiding van de club. "Nu hebben ze ook een keer de menselijke kant kunnen zien. We zijn allemaal mensen, alleen wij dragen een jasje."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.