Zes inwoners Herpen hebben chronische Q-koorts; één derde van dorp ooit besmet met deze ziekte

24 juni 2015 om 13:12
nl
Bij één van de inwoners van Herpen die hebben meegedaan aan een onderzoek van de GGD Hart voor Brabant is chronische Q-koorts ontdekt. De studie werd vorig jaar gehouden onder mensen van achttien jaar en ouder uit het dorp. Van vijf mensen uit deze plaats was de chronische variant al vastgesteld.
Geschreven door

Eénderde van hen heeft ooit Q-koorts opgelopen. Verder is gebleken dat mensen bij wie de ziekte is vastgesteld, vaak lang erg vermoeid blijven. Deze definitieve resultaten komen vrijwel overeen met de voorlopige uitslag.
'Testen in andere gebieden niet nodig'Het testen in andere gebieden waar veel Q-koorts voorkomt, zal daarom mogelijk weinig opleveren. De GGD en zijn onderzoekspartners adviseren dit dan ook aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  
Ze stellen onder meer vast dat de meeste Herpenaren die de infectie hebben opgelopen zonder of met alleen lichte klachten, zich niet zieker voelen of hebben gevoeld dan mensen die niet in aanraking zijn geweest met Q-koorts. Acute Q-koors leidt wel tot ernstiger klachten. Vaak gaat het om mensen, die al met hun gezondheid kampten. Zij zijn vaker moe.
Herpen in 2006 epicentrumHerpen was ruim tien jaar geleden het epicentrum van de griepachtige ziekte, waarvan de bacterie door geiten kan worden verspreid. Officieel gaat het om de bacterie Coxiella burnetii.
Zestig procent van de mensen die hiermee geïnfecteerd worden, blijft in de regel klachtenvrij. Eén vijfde van de patiënten krijgt te maken met milde klachten en de overige twintig procent heeft ernstige klachten of, wat bij zes dorpelingen het geval is, acute Q-koorts.
Onderzoek van GGD en partnersDe GGD werkte bij het onderzoek samen met Innatoss Laboratories in Oss, het laboratorium voor medische microbiologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Radboud universitair medisch centrum, waaronder het Q-koortsexpertisecentrum, in Nijmegen.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.