‘Jan B. ontvoerde mijn zoon’, moeder van vermiste Maarten Geurts geschokt door ontwikkelingen Hulten

24 juni 2015 om 21:53
nl
De Bredase weduwe Rietje van Slooten (80) is geschrokken van de laatste ontwikkelingen rondom Jan B. uit Hulten. De autohandelaar zat 26 jaar geleden achter de ontvoering van haar zoon, Maarten Geurts. Die verdween een jaar later opnieuw, maar dit maal voorgoed. “De recherche waarschuwde me dat Jan B. een levensgevaarlijke man zou zijn”, blikt Rietje terug.
Geschreven door

Jan B. zit momenteel in de gevangenis omdat er in zijn loods wapens werden gevonden. Dat gebeurde nadat hij burgemeester Jan Boelhouwers van de gemeente Gilze en Rijen met de dood had bedreigd. Zijn loods aan de Hulteneindseweg in Hulten werd afgelopen weekend uitgekamd in het kader van het moordonderzoek naar Freddy Jansen (51) uit Valkenswaard.
Niets meer van vernomenDie ontwikkelingen volgt Rietje op de voet. “Toen ik het deze week in de krant las, dacht ik: verrek, ik ben nog bij die man op bezoek geweest. Waarschijnlijk ook bij die loods. Heel veel mensen zijn als de dood voor die man.”
De zoon van Rietje, technisch tekenaar van beroep, verdween op 28 mei 1990. Hij was toen 26 jaar oud. Hij werd tegen zes uur 's avonds voor het laatst gezien bij het NS-station in Roosendaal. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. Zijn moeder weet het zeker: Maarten is vermoord. Ook de Bredase politie houdt tot op de dag van vandaag rekening met een misdrijf.
ZIE OOK: Misdaadverslaggevers: Freddy Jansen (51) mogelijk vermoord in beruchte loods Jan B. in Hulten
'Ik geloof Jan'Een jaar vóór zijn verdwijning werd Maarten op de Pastoor Palsstraat in St. Willebrord door twee mannen in een rode Mercedes getrokken. Bij de ontvoering werd in het bijzijn van buurtbewoners geschoten. Niet veel later kon de rijkspolitie kidnappers Jan B. en een kameraad oppakken. B. verklaarde dat het om een uit de hand gelopen ruzie over een schuld ging.
Na de verdwijning van haar zoon in 1990 bracht Van Slooten een bezoekje aan het inmiddels beruchte autosloopbedrijf van B. in Hulten. “Hij gaf toe dat hij achter de ontvoering zat, maar hij zei niets te maken te hebben met zijn verdwijning van mijn zoon. Het klinkt gek: maar ik geloof Jan tot op de dag van vandaag”, vertelt Van Slooten.
ZIE OOK: Inval Hulten: wie is bedreiger Jan B. (64)? Kalasjnikovs, brandstichting, wietkwekerijen en SM-kamer
'Ik speelde gevaarlijk spel'De vrouw kreeg van de politie op haar donder nadat ze de autosloop van Jan B. had bezocht. “Ze vertelden me dat ik zeer gevaarlijk spel speelde. Ik had geen idee: ik ben namelijk helemaal niet bekend in die kringen.”
Voor de ontvoering werd Jan B. veroordeeld tot drie maanden celstraf. Zijn eventuele betrokkenheid bij de verdwijning is nooit bewezen. Na de ontvoering schreef Maarten vanuit de gevangenis brieven aan zijn moeder (hij zat vast voor verboden wapenbezit). Hij verklaarde dat hij bang was dat hij vermoord zou worden.
ZIE OOK: 'We zijn geschokt!' Nabestaanden vermoorde Freddy Jansen (51) woedend op politie over inval Hulten
'Neus voor verkeerde vrienden'De hoop dat ze haar enige kind ooit nog terugziet, heeft Rietje vrijwel verloren. Het onderzoek naar de vermissing, waarin twintig mensen werden gehoord, is al jaren geleden vastgelopen. “Maarten heeft altijd een neus gehad voor verkeerde vrienden. Hij is te veel te weten gekomen in het criminele circuit. Dat is hem uiteindelijk fataal geworden”, vertelt ze geëmotioneerd.
Justitie en politie wilden woensdag niet inhoudelijk ingaan op de zaak. “In het belang van privacy kunnen we jullie vragen niet beantwoorden”, licht een politiewoordvoerder toe.
ZIE OOK: Justitie en politie houden kaken stijf op elkaar over onderzoek naar moord Freddy Jansen in Hulten
[YouTube:body:https://youtu.be/uCG5kD8bmEo]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.