'Lachgas is niet onschuldig', risico zuurstofgebrek en hersenbeschadiging door drug in opkomst

24 juni 2015 om 21:45
nl
De gemeente Rucphen waarschuwt voor een drug in opkomst: lachgas. Er wordt steeds meer drugsafval van lachgas gevonden in Rucphen. De handhaving in de gemeente vroeg burgers eerder al om oplettend te zijn, nu maakt ook de burgemeester zich zorgen. Volgens het Trimbos instituut kan het gebruik van lachgas, dat in eerste instantie vrij onschuldig lijkt, grote gevolgen hebben.
Geschreven door

"Ik maak me niet zo druk om de gevaren, ik doe gezellig mee met vrienden", zegt een lachgasgebruiker. Hij zit op een bankje in het Processiepark in Sint Willebrord, één van de vijf hotspots in de gemeente Rucphen waar regelmatig afval wordt gevonden van lachgas.
Drugsafval Handhavers van de gemeente die regelmatig een rondje lopen, komen steeds vaker stalen lachgaspatronen tegen. Ze zijn cilindervormig, 4 centimeter lang en 1,5 centimeter dik. "We vinden er dan zo'n vijftien tot twintig per keer", zegt Angelo van den Berg, hoofd handhaving van de gemeente. "We letten sinds een aantal weken extra op, nadat we signalen kregen van scholen."
Het gas wordt door gebruikers vaak vanuit het patroon in een ballon gespoten en daarna geïnhaleerd. Daarna volgt een soort roes, alsof je dronken bent. Het effect is maar van korte duur, zo'n twee minuten.
Flinke nadelenVolgens Eva Ehrlich van het Trimbos Instituut kan het inhaleren van lachgas flinke nadelen hebben. "Je kunt misselijk worden, hoofdpijn krijgen en flauwvallen. Door het zuurstofgebrek dat je oploopt, kun je zelfs hersenbeschadiging oplopen. We zien wel dat het geen grote groepen jongeren zijn die het gebruiken. Het gaat vooral om mensen die gaan stappen."
Hoe groot het probleem precies is, is niet te zeggen. Het Trimbos Instituut heeft geen concrete cijfers en ook de gemeente Rucphen houdt vast aan het gegeven dat er simpelweg meer afval gevonden wordt. Volgens de jongen op het bankje in het Processiepark wordt er ook meer gebruikt. "Je ziet het wel echt steeds meer, steeds meer mensen doen het."
Opvallend genoeg blijkt uit een rondvraag in Rucphen dat de meeste jongeren het lachgaspatroon niet eens herkennen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!