Video

Spektakel in Eindhoven: op 106 meter hoog ramen vervangen van Vestedatoren

25 juni 2015 om 16:01 • Aangepast 21 november 2020 om 17:37
nl
Je hebt klussen en klussen. De klus die Swinkels Glas uit Eindhoven donderdag doet is er misschien wel eentje van één keer in een mensenleven. De glaszetters gaan op 106 meter hoogte de zo kenmerkende bolle ramen in de Vestedatoren aan de Vestdijk in Eindhoven vervangen. De opbouw van de stellage begon al maandag.
Profielfoto van
Geschreven door

De ramen zijn kapot. Sommige zijn lek, andere zijn beschadigd tijdens het glazenwassen. Al in 2011 was het nodig ze te vervangen. De voorbereidingen hadden tijd nodig.
Het duurde even voor Swinkels toestemming kreeg om zo'n spectaculair werk op zo'n grote hoogte te mogen doen. En toen moest er nog een manier gevonden worden om de klus daadwerkelijk te klaren.
Veiligheidsdeskundigen mee naar bovenOmdat het geen alledaags werk is, gaan de glaszetters naar boven samen met een arbiter van de Raad van Arbitrage en veiligheidsdeskundigen. Ze worden bovendien gevolgd door vakbroeders uit het hele land die wel eens willen zien hoe die van Swinkels dat flikken.
En dan is nog een legertje vakpers en andere journalisten aanwezig, want wanneer zie je nou zoiets?

Wachten op privacy instellingen...

De Vestedatoren werd gebouwd in 2006 in opdracht van vastgoedonderneming Vesteda. Het gebouw heeft een ruitvorm met aan één kant grote bolle ramen.
Het gebouw lijkt op het Flatiron Building in New York, zowel qua hoogte als qua vorm. Dit bouwwerk heeft dezelfde karakteristieke ronde, puntige vorm. Een verschil is dat de Vestedatoren een ruitvorm heeft en het Flatiron Building meer een driehoek is.
In 2007 werd de Vestedatoren van de ontwerpers van Jo Coenen & Co Architekten BNA-Gebouw van het Jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.