'Deze ravage hopen we nooit meer mee te maken', Chaam herdenkt dodelijke tornado van 1967

25 juni 2015 om 09:34
nl
Donderdag precies 48 jaar geleden om half vijf 's middags stond de klok even stil in Chaam. In een mum van tijd trok een verwoestende tornado een spoor van vernieling in het buitengebied. Met als trieste balans: twee doden en zeven gewonden.
Geschreven door

De tornado van 25 juni 1967 bleek achteraf de grootste en sterkste die Nederland ooit heeft getroffen. De windhoos kwam vanuit het Belgische Oostmalle via Ulicoten in Chaam. Hier waren de doden te betreuren op Camping Klein Paradijs.
AngstaanjagendBuurman Jan van der Aa zag het van nabij gebeuren: "Ik zag dat café Klein Amerika aan de overkant de lucht in ging. Vervolgens knakten drie dikke bomen vlak voor mijn boerderij. Het was alsof er een straaljager heel laag overvloog. Toen werd ik bang." De boerderij van Van der Aa raakte zwaar beschadigd. Een schuur lag volledig in puin.
Ook Conny de Jong, dochter van het uitbatersechtpaar van Klein Amerika, kan zich nog herinneren dat het café volledig in puin lag: "Er zijn zelfs auto's die hier geparkeerd stonden tientallen meters de lucht in geslingerd en verderop in het weiland beland."
WindhoosboomDezelfde windhoos zorgde op 25 juni 1967 in het Gelderse Tricht voor nog meer ellende. Hier vielen door het natuurgeweld vijf doden en tientallen gewonden. In Chaam bleef één boom die midden in de lijn van de windhoos lag als door een wonder gespaard. Donderdag wordt onder deze 'windhoosboom' een monument onthuld ter nagedachtenis aan de 'vergeten ramp'.
Initiatiefnemer Mart Verhees is er blij mee: "Na de ramp werd er nauwelijks nog over gesproken in het dorp. Maar het is belangrijk dat onze kinderen en kleinkinderen weten wat er zich hier in de zomer van 1967 heeft afgespeeld", aldus Verhees.
Tornado's in Langenboom en BoZDe tornado van 1967 was niet de enige die Brabant trof. In 1925 veroorzaakte er eentje enorme schade bij Langenboom en in 1997 kwam er ook in Bergen op Zoom eentje aan de grond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.