'Maar vier Brabantse gemeentes controleren op buitenlanders die drugs kopen'

25 juni 2015 om 13:36
nl
Nog maar vier Brabantse gemeenten controleren waar kopers van softdrugs in coffeeshops vandaan komen. Andere gemeentes, zoals Eindhoven, zouden daarmee zijn gestopt.
Geschreven door

Dat beweert stichting Epicurus donderdag. Dat is een vereniging van cannabisverkopers die onderzoek liet doen naar het zogeheten ingezetenencriterium. Die regel houdt in dat alleen Nederlanders bij een coffeeshop drugs mogen kopen.
Lees ook: Geen wiet voor toeristen in Brabant, zegt de rechter
'Controles zijn gestopt'Epicurus onderzocht in hoeverre gemeentes het ingezetenencriterium liet terugkomen in hun beleid. Een groot deel van de gemeentes zou er niets mee doen, wat er volgens de vereniging op duidt dat de controles zijn gestopt.
In Brabant controleren alleen coffeeshops in Breda, Tilburg, Oss en Helmond waar de kopers vandaan komen, stelt Epicurus. Landelijk gaat het om negen shops. Dat vertelde onderzoeker Rutger Jan Hebben, die zelf banden heeft met coffeeshops, tegen Radio 1 donderdagochtend.
Eindhoven aast op experimentEén van de gemeentes die zouden zijn gestopt met de controles, is Eindhoven. Burgemeester Rob van Gijzel zei deze week dat hij ook buitenlanders weer softdrugs in Eindhovense coffeeshops wil laten kopen.
Een proef van een halfjaar staat daarvoor gepland, maar de burgemeester wil eerst met politie en shophouders overleggen over een juiste aanpak.
Lees ook: 'Buitenlanders toch weer naar Eindhovense coffeeshops om nut van verbod te testen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.