Video

'Ik meld nooit meer een wietkwekerij', gemeente maakt geen uitzondering voor kringloop Oosterhout

25 juni 2015 om 16:25
nl
Het is een ramp voor kringloopwinkel Hebben& Houden in Oosterhout. Het distributiecentrum van de kringloop moet vanaf vrijdag een halfjaar dicht, omdat de buurman hennep kweekte. De hennepkweker en het distributiecentrum zaten in hetzelfde pand. De gemeente Oosterhout voert een 'zero tolerance'-drugsbeleid. Daarbij hoort ook het sluiten van drugspanden. De kringloop is daar nu de dupe van en de gemeente is onverbiddelijk.
Geschreven door

"Het is een ramp voor de kringloopwinkels in Oosterhout", zegt Rob Scholte. Hij is de afgelopen dagen bezig geweest met het onderbrengen van zoveel mogelijk spullen in de winkels: "Maar dat houdt een keer op. Wij proberen onze winkels mooi in te delen, ik kan geen banken op gaan stapelen." Op last van de gemeente moet de locatie een halfjaar dicht. "Deze spullen zullen de komende maanden niet verkocht worden."
Het distributiecentrum zit in een grote hal waar vroeger een snoepfabriek zat. Honderden banken, kasten en stoelen staan er opgestapeld. Meubels zo ver als je kunt kijken. Helemaal achterin de hal zit het kleine hokje, waar Scholte begin maart de hennepplanten aantrof. "Aan het plafond hingen rekken waar de planten op te drogen lagen. De politie vond later in een andere hoek van het gebouw ook een aantal stekjes", vertelt Scholte.
'Ik bel de politie nooit meer'Scholte belde direct de politie, maar kan zichzelf daarom nu wel voor zijn hoofd slaan. "Je wilt gewoon braaf je plicht doen als burger en dit soort dingen melden, maar ik ben er nu zelf de dupe van", zegt Scholte. "Ik bel de politie nooit meer." De gemeente Oosterhout voert een zero tolerance-beleid en gooit alle panden waar hennep is gekweekt een halfjaar dicht. "We kunnen geen rekening houden met alle individuele gevallen want dan komt straks iedereen met een ander verhaal. We zijn al schappelijk geweest, eens per maand mag Scholte bij zijn spullen", vertelt een woordvoerder van de gemeente Oosterhout.
Scholte lijkt in eerste instantie rustig, maar hij is ontzettend boos. "Ik vind het vooral vervelend voor de mensen die hier vanuit de reclassering en dagbesteding werken. Ze komen hier graag en zijn nu hun bezigheid kwijt." De gemeente Oosterhout beseft dat ze met dit besluit ook zichzelf in de vingers snijdt. "De kringloopwinkel doet veel voor de mensen in de stad, maar het kan gewoon even niet anders."
Scholte hoopt op een oplossing. "Misschien is er een andere locatie waar ik tijdelijk of permanent de spullen onder kan brengen, maar het liefst blijf ik natuurlijk hier."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.