Video

Laatste ronde dreigt voor Brabantse kermisexploitanten: 'Hogere btw is einde oefening'

25 juni 2015 om 16:34 • Aangepast 25 april 2020 om 05:23
nl
Ondanks het heerlijke weer pakken er zich dikke wolken samen boven de kermis. Dat zeggen Brabantse kermisexploitanten. Ze vrezen voor hun toekomst wanneer het kabinet de plannen voor een hoger btw-tarief voor kermisattracties doorzet. Brabant kent van oudsher veel kermisfamilies die al generaties lang op de kermis staan. De verwachting is dan ook dat enkele honderden Brabantse ondernemers dinsdag mee zullen doen aan de grote protestactie in Den Haag.
Geschreven door

In Etten-Leur zijn exploitanten druk doende met de opbouw van de kermis die vrijdag van start gaat. Chris Reemer, telg uit de bekende kermisfamilie uit Bergen op Zoom, doet nog een laatste inspectie bij zijn Lunapark op het Raadhuisplein. "Het btw-tarief is het gesprek van de dag. Een verhoging van zes naar 21 procent betekent voor ons de doodsteek. Dan moet ik vier of vijf euro voor een kaartje rekenen. Dat gaan mensen niet betalen."
VolksverlakkerijKokkie Vermolen uit Den Bosch zit bij een collega van de kamelenrace gezellig 'bij te buurten'. Volgens hem heeft de staatssecretaris geen idee van wat de gevolgen zijn van een hoger btw-tarief voor de kermis. "Mensen moeten straks meer gaan betalen voor de kapper, de schoenmaker en kaartje voor de bus. Voor de kermis is er dan echt geen geld meer over. We kunnen wel inpakken. Het is pure volksverlakkerij."
Volgens Frank Melissen van de bekende kermisfamilie uit Helmond is een bijkomend probleem dat exploitanten de hogere belasting niet zomaar kunnen doorberekenen in de kaartjes. Volgens Melissen hebben veel gemeenten contracten met ondernemers met tarieven die voor twee of drie jaar zijn vast gesteld.
Eeuw op de kermis"Ik heb mijn boekhouder gesproken. Hij zegt dat een btw-tarief van 21 procent ook voor mij einde oefening betekent. Dat zou verschrikkelijk zijn. Ik ben geboren op de kermis. Dit is mijn kindje, mijn leven en daar wil mee ik doorgaan", aldus de Helmonder. Zijn Bergse collega Chris Reemer valt hem bij: "We staan over vier jaar hier honderd jaar op de kermis. Dat wil ik nog graag meemaken."  
Dinsdag houden de kermishouders een grote publieksvriendelijke actie op het Malieveld in Den Haag. Ook vanuit Etten-Leur vertrekt er een grote stoet ondernemers richting de hofstad.      

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.