Facebook moet laten weten wie seksfilmpje met Chantal uit Werkendam online zette

25 juni 2015 om 17:42 • Aangepast 21 november 2020 om 17:37
nl
Facebook moet binnen twee weken de gebruikersgegevens verstrekken van de persoon die een seksfilmpje op de website heeft gezet. Dat besliste de rechtbank in Amsterdam donderdag. In dat filmpje is de 21-jarige Chantal uit Werkendam te zien. Als Facebook de gegevens niet meer heeft, moet het bedrijf een externe partij toegang geven tot zijn systemen voor onafhankelijk onderzoek.
Profielfoto van
Geschreven door

Chantal had Facebook voor de rechter gedaagd in een poging te achterhalen wie een seksfilmpje van haar eind januari op de website had geplaatst. In de één minuut durende seksvideo is te zien hoe de vrouw haar ex-vriendje met de mond bevredigt. Sinds de plaatsing op Facebook is haar leven 'in een hel veranderd', zei advocaat Thomas van Vugt eerder. Het filmpje is vele keren gedownload en verspreid en dat gebeurt nog steeds.
Facebook: 'Gegevens zijn gewist'Facebook verklaarde niks meer te kunnen doen omdat de gegevens al in februari voorgoed van de servers zijn gewist. De advocaat van Chantal denkt echter dat er nog mogelijkheden zijn de gegevens te achterhalen. Daarom vroeg hij de rechter Facebook te dwingen daarvoor een extern onderzoeksbureau in te huren.
Facebook krijgt nu twee weken de tijd om voor- en achternaam, het opgegeven e-mailadres, het mobiele nummer en de geboortedatum van de gebruiker door te geven die de Facebookpagina 'Chantal Werkendam' aanmaakte. Ook moet Facebook het IP-adres verstrekken van de computer die is gebruikt om het account aan te maken.

Wachten op privacy instellingen...

'Andere mensen hebben hier ook iets aan'Misdaadverslaggever Peter R. de Vries besteedde in zijn programma 'Internetpesters Aangepakt' aandacht aan de zaak. Hij haalde onder meer hard uit naar de werkwijze van de politie. Hij noemt de uitspraak van de rechter een 'klinkende overwinning': "Dit is echt een uitslag waar we buitengewoon blij mee zijn en die volledig terecht is. Ik denk dat mensen die in vergelijkbare posities terechtkomen hier houvast aan hebben."
Volgens De Vries is er een goede kans dat Facebook de gegevens nog wel heeft. "Wij zijn door heel veel deskundigen benaderd, ook door mensen die bij Facebook hebben gewerkt. Zij zeggen dat het helemaal niet klopt dat Facebook de gegevens niet meer heeft. Die gegevens zijn er volgens hen wel degelijk. De rechter heeft er kennelijk ook twijfels over. Ik ben heel benieuwd."
Reactie FacebookVan Facebook was donderdag niemand aanwezig in de rechtszaal. Na afloop liet het bedrijf weten: "Er is op Facebook geen plek voor dergelijke inhoud. Het gewraakte account werd verwijderd voordat we een verzoek om gebruikersgegevens hebben ontvangen."
Daardoor zou alle informatie erover verwijderd zijn van de servers. Facebook noemt dat 'in overeenstemming met onze voorwaarden en de wetgeving'. Facebook zegt 'diep mee te leven' met het slachtoffer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.