FNV sleept Farm Trans in Zevenbergen voor de rechter om onderbetaling en valse concurrentie

29 juni 2015 om 09:00
nl
Voor het kantongerecht in Bergen op Zoom dient maandagochtend een kort geding tussen de vakbond FNV en aardappeltransporteur Farm Trans in Zevenbergen. Volgens FNV laat de transporteur Poolse chauffeurs in en vanuit Nederland rijden tegen Poolse lonen. Daarmee zorgt het Zevenbergse bedrijf voor concurrentievervalsing, arbeidsverdringing en uitbuiting.
Geschreven door

In maart kon de vermeende handelswijze van Farm Trans nog rekenen op een 'vette' protestactie van de vakbond en vrachtwagenchauffeurs. Zij besmeurden toen het kantoorpand met friet, mayonaise en satésaus.
De directie van het bedrijf kon niet veel sympathie opbrengen voor de protestactie. Volgens Farm Trans zou de vakbond de situatie niet goed hebben uitgezocht.
Onduidelijkheid over caoVrachtwagenchauffeurs die in en vanuit Nederland rijden hebben recht op het Nederlandse cao-loon. Volgens FNV maakt Farm Trans gebruik van buitenlandse chauffeurs en laat deze in en vanuit Nederland rijden tegen veel lagere lonen.
De transporteur wijst die beschuldigingen van de hand. De chauffeurs zouden volgens het bedrijf namelijk voor de Poolse firma werken en dus zou er niets aan de hand zijn. De chauffeurs zouden ook amper Nederlandse ritten hebben.
'Niet te vergelijken'FNV vakbondsman Edwin Atema denkt daar anders over. "De Poolse chauffeurs rijden in Nederland en krijgen 500 euro bruto. Dat is niet te vergelijken met Nederlandse lonen. Farms Trans moet zich gewoon aan de Nederlandse wet houden."
In een vergelijkbare zaak die FNV eerder dit jaar aanspande tegen Van den Bosch Transporten in Erp, oordeelde de rechter dat Hongaarse chauffeurs die via een Hongaars bedrijf voor Van den Bosch in en vanuit Nederland rijden recht hebben op het Nederlandse cao loon.
Later zal duidelijk worden of er in het geval van Farm Trans sprake is van dezelfde situatie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.