'Muziekles is misschien nog wel leuker dan buitenspelen'

EINDHOVEN - Zijn tong steekt een klein beetje uit zijn mond, terwijl hij zich concentreert op de maat houden tijdens het drummen. Naast hem staat Damy een uitbundige luchtgitaarsolo uit te voeren en in de hoek staat iemand uit volle borst 'LARIEKOEK' te zingen. Is dit de manier om het muziekonderwijs op basisscholen te verbeteren?
De muzieklessen op de basisschool zijn niet overal even goed en daar wil het project Meer Muziek in de Klas verandering in brengen. Binnen vijf jaar willen ze ervoor zorgen dat op alle basisscholen goed muziekonderwijs is. Een onderdeel hiervan is de wedstrijd BZTBand XXL en groep 6a van basisschool Klimwijs in Eindhoven was daar erg enthousiast over.

Muzikale klas
"Onze klas is erg muzikaal, dus ik vond meedoen wel iets voor onze meester en de klas", zegt Bart uit groep 6a. Hij heeft de groep van basisschool Klimwijs aangemeld.

Frans van de Goor, de meester, vond het een erg leuk idee. "De inzending moest origineel zijn, dus ik heb even gezocht en kwam toen op het nummer Lariekoek uit. Dit lied heb ik ooit geschreven en ik was benieuwd of de groep het leuk zou vinden."

Veel oefenen
Dat was zeker het geval. "We hebben vaak geoefend, ik denk zo'n drie keer per week", vertelt Damy. In de video die gemaakt is, staat ze vooraan en soleert op ze op een luchtgitaar. "Muziekles vind ik leuk, misschien wel leuker dan buitenspelen, bij muziek leer ik namelijk ook nog wat", zegt Anouk enthousiast over de lessen van meester Frans.


Meester Frans vindt muziek belangrijk: "Ik wil dat mensen gestimuleerd worden omdat muziek serieus te nemen, dat gebeurt nu niet altijd. Muziek kan onderdeel zijn van je leven en school heeft een belangrijke functie in kinderen bewust maken van muziek."

Muziek stimuleert
Hij geeft zijn muzieklessen dan ook met veel plezier en enthousiasme. Op basis van het lied dat de kinderen donderdagmorgen even geoefend hadden, laat hij ze verschillende tonen horen op de blokfluit, piano en gitaar. "Muziek stimuleert denken en brengt mensen bij elkaar. Kinderen voelen zich door muziek meer ontspannen."

Bij de wedstrijd BZTBand XXL zenden basisscholen originele liedjes in, gezongen of bijvoorbeeld gerapt, en hier kunnen ze een optreden in het tv-programma de BZTshow mee winnen. De kinderen mogen het nummer dan uitvoeren voor koningin Máxima.