Bestuur Maashorst wil wisent terug in de Brabantse natuur

26 juni 2015 om 20:42
nl
De wisent is welkom in natuurgebied de Maashorst tussen Oss en Uden. Dat maakte het bestuur van dat natuurgebied vrijdag bekend. De wisent is een Europese bizon, die alleen in Polen nog in het wild voorkomt. De gemeenteraden van Uden, Oss, Landerd en Bernheze moeten het plan ook nog goedkeuren.
Geschreven door

Of dat gebeurt, is niet zeker want de VVD in alle vier de gemeenteraden heeft sterke twijfels bij het plan, vooral omdat er ook zoveel recreanten van de Maashorst gebruik maken.
'Wij zijn verantwoordelijk'Thijs van Kessel van de VVD in Oss zegt: "Je moet er toch niet aan denken dat er iets gebeurt en dat wij daarvoor verantwoordelijk zijn". Er zijn al ervaringen met wisenten in een natuurgebied bij Zandvoort maar, zegt de VVD'er, 'dat is een natuurgebied waar nauwelijks recreatie is'.
SchuwVolgens wisentkenner Leo Linnartz kan een wisentstier 900 kilo wegen, maar hoef je er niet bang voor te zijn. "Als je te dichtbij komt, dan vertrekken ze want ze zijn tamelijk schuw." Geert Versteijlen van de stuurgroep Maashorst denkt ook dat er nauwelijks risico's zijn, 'maar we gaan het langzaam opbouwen, voorzichtig uitproberen'.
In de loop van het jaar moet blijken of de gemeenteraden het met het plan van de stuurgroep eens zijn. Als dat het geval is, zouden er begin volgend jaar al de eerste wisenten in de Maashorst rond kunnen lopen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.