Veertig uur werkstraf geëist tegen persfotograaf Drunen na 'inbraak' crisissysteem hulpdiensten

29 juni 2015 om 16:07
nl
Justitie eist veertig uur werkstraf tegen een 22-jarige persfotograaf uit Drunen vanwege het illegaal inloggen op een zwaarbeveiligd computersysteem dat wordt gebruikt door brandweer, politie en andere hulpdiensten.
Geschreven door

De persfotograaf vond de inlogcodes in februari vorig jaar in een nieuwsbrief die voor iedereen toegankelijk op internet stond. Gedurende zes dagen logde hij in en kon hij stiekem over de schouder meekijken bij de hulpdiensten. Maandagmiddag moest hij zich in Den Bosch verantwoorden voor de rechter.
ArrestatieteamOok bij de PI in Vught kon hij zo meekijken, waar destijds een gevangene aan de aandacht van zijn beveiligers ontsnapte. De persfotograaf kon zien om wie het ging en wat voor strafblad diegene had. Hij deelde een printscreen uit het systeem in een WhatsApp-groep. Iemand uit die groep waarschuwde de politie. De fotograaf werd vervolgens midden in de nacht aangehouden door een arrestatieteam.
De Drunenaar vindt dat hij niets fout heeft gedaan omdat de inloggegevens open en bloot op internet stonden. Hij erkent dat hij niet inlogde om een misstand aan de kaak te stellen, maar puur uit nieuwsgierigheid meekeek in het systeem.
'Erg stom'De persfotograaf runt in zijn vrije tijd de nieuwssite 112vandaag waar hij foto's van incidenten plaatst. Hij zegt de gegevens destijds niet te hebben gebruikt voor zijn website.
Volgens justitie was het inderdaad 'erg stom' dat de gegevens online stonden, maar het OM vindt ook dat de Drunenaar de codes niet had mogen gebruiken. Tegenover de rechter verklaarde de persfotograaf dat hij het niet nog eens zou doen, mocht hij opnieuw codes tegenkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.