Staatssecretaris Klijnsma vindt Tilburgse aanpak schuldenproblematiek bij jongeren 'mooi voorbeeld'

29 juni 2015 om 20:45
nl
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken kwam maandag in Tilburg een kijkje nemen bij het project Fix Up Your Life. In dat project worden jongeren met schulden geholpen hun zaken op orde te krijgen. Klijnsma kwam inspiratie opdoen op dezelfde dag dat ze een rapport over schulden bij jonge Nederlanders tot 27 jaar naar de Tweede Kamer stuurde.
Geschreven door

In dat rapport staat onder meer dat bijna een derde van de jongvolwassenen ergens een lening heeft. Dit kan gaan om studiefinanciering, geld geleend van ouders of bij een bank.
Telefoon en ziektekostenOok heeft bijna een kwart van de jongeren het afgelopen jaar een lening niet op tijd betaald. Het vaakst ging het om telefoonrekeningen of de ziektekostenverzekering die niet worden betaald.
Afgesproken is dat de kamer jaarlijks 100 miljoen uittrekt om schulden bij Nederlanders aan te pakken. Het grootste deel daarvan gaat naar gemeenten.
Fix Up Your LifeAls het aan staatsecretaris Klijnsma ligt gaan meer gemeenten in het land jongeren met schulden helpen op de Tilburgse manier. In Fix Up Your Life krijgen jonge Tilburgers met schulden eerst een groepstraining. Die wordt tien keer per jaar gegeven door jongerenwerkers van R-Newt en elke keer komen er meer dan 10 belangstellenden.
In de groepstraining leren ze meer inzicht te krijgen in hun inkomsten en uitgaven en wordt hun motivatie gecheckt. Wanneer die in orde is kunnen ze doorstromen naar schuldhulpverleners om hun schulden weg te werken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.