Hitteplan in werking vanwege extreem warme weer: vooral kinderen en ouderen zijn kwetsbaar

30 juni 2015 om 09:22 • Aangepast 25 april 2020 om 05:34
nl
Vanwege het extreem warme weer treedt dinsdag het hitteplan in werking. Dit plan moet gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen beperken. Het gaat dan om ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Zij zijn tijdens de hitte extra kwetsbaar.
Geschreven door

Alle GGD’s en tal van instanties in Nederland zijn in staat van paraatheid. Zo ook de GGD in Eindhoven waar de telefoon de laatste dagen vaker gaat dan normaal.  
Voldoende drinken en in de schaduwDe organisaties van verschillende evenementen in Brabant hebben te kampen met de naderende hittegolf. "Er zijn nu op veel scholen sportdagen en daar zijn we maandag al meerdere keren over gebeld", aldus Ellis Franssen van de GGD Eindhoven. "De scholen willen weten of ze het door moeten laten gaan. Wij adviseren ze in de eerste plaats om te kijken of het uitgesteld kan worden."
LEES OOK: Code geel, gevaarlijk weer en hittegolf in Brabant: 'Het kan tussen de 35 en 40 graden worden'
De GGD probeert ook tips te geven als evenementen door moeten gaan. "Als dat niet kan, adviseren we om de kinderen veel te laten drinken om uitdroging te voorkomen en om de gebouwen te koelen. En er voor te zorgen dat de kinderen zoveel mogelijk in schaduw blijven."
Kwetsbare groepenVooral de dak- en thuislozen hebben last van het warme weer. "Die mensen hebben vaak niet de beschikking over schoon drinkwater. Ook gebruiken ze vaak medicijnen en alcohol, dat kan er toe leiden dat ze sneller uitdrogen. Wij kunnen die mensen niet bereiken maar we kunnen de opvangorganisaties adviseren die mensen juist deze dagen extra op te zoeken", aldus Franssen.
LEES OOK: 7 voor de hand liggende tips om de hittegolf te overleven
Ook inwoners van verzorgingshuizen zijn kwetsbaar door het warme weer. De medewerkers worden ook geadviseerd door de GGD. "Maar doorgaans hebben verzorgingshuizen hun eigen hitteplannen waardoor ze heel goed op de situatie kunnen inspelen. Dat is niet per se onze grootste zorg. Dat zijn toch kinderen en daklozen."
Lees alles over de hittegolf op onze themapagina: omroepbrabant.nl/hittegolf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.